Защо казват на село Градево-Малкия Лондон?

Защо казват на село Градево-Малкия Лондон?

 

„Чували ли сте за Малкия Лондон? Сигурно не. Още по-малко пък очаквате той да е сгушен в прохода между Рила и Пирин. Там се намира дългото цели 15 километра село Градево. Всички, които преминават през Предела, минават и през Градево, но рядко спират и едва ли знаят историята му.

Жителите му се гордеят, че е най-дългото село в България.

От Градево до Лондон разстоянието е 2850 километра. Точната цифра знаят и децата. Как иначе, нали английската столица е по-големият брат на благоевградското селце.

159 души живеят постоянно в Градево. През лятото броят им нараства до 600. Няма къща, която да не се обитава. Никой не продава имота си. Местните са убедени, че рано или късно чужденци ще се заселват масово насам и цените ще скочат.

В местността Лаговете е идеално за туризъм, а махалата Баба Цвета от години е вилна зона.“

Селото е с красива природа, разположено около едноименната река. В центъра на селото е издигната паметна плоча (паметник) посветeна на загиналите в Отечествената война местни жители Александър Кръстев (от село Градево, убит при Гюешево), Аспарух Котев (от село Горно Осеново, убит на връх Тумба), Борис Вакадинов (от с.Градево)...

Градево е родното място на един от признатите световноизвестни художници на България  Стоян Сотиров, който на предсмъртния си одър пожела да бъде положен в Градево...Тук е роден и един от най-обичаните съвременни композитори Димитър Янев, написал химна на Симитли.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество