Стартира обособяването на индустриална зона Сандански

Стартира обособяването на индустриална зона Сандански

Чуждестранна бизнес делегация идва днес в Сандански, за да се запознае с проекта за обособяване на индустриална зона в региона. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на подписването на Меморандум за изграждането ѝ. Документът бе подписан от кмета на Община Сандански Кирил Котев и изпълнителният директор на Национална компания „Индустриални зони“ Антоанета Барес.

„Зоната може да бъде атрактивна за инвеститори от трети страни“, посочи Александър Манолев и съобщи, че вече е имал разговори с компании от Индия и Китай търсещи подобна локация, която може да предложи близост до солунското пристанище и достъп до единния европейски пазар. Според него проектът има сериозен потенциал, но бъдещето му ще бъде определено именно от инвеститорския интерес. В изказването си той обърна внимание и, че сериозни обеми товари преминават през това направление. „Достатъчно е да посоча, че през първото полугодие на 2017 г. стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 8.4% в сравнение със същия период на 2016 г. и е в размер на 1.5 млрд. евро. Същевременно износът към Македония за 2016 г. възлиза на около 390 млн. евро, а вносът - 245 млн. евро. Част от тези обороти също остават или преминават през този регион“, обясни Александър Манолев.

„Много важно е да създадем механизъм не само за привличане на инвестиции в региона, но и за тяхното задържане като индустриалната зона ще има важно значение в тези усилия“, подчерта Александър Манолев. Той даде пример с Гърция, която е на трето място по обем на инвестициите в България – 3,7 млрд. евро за последните десет години, и изрази надежда тази зона да е атрактивна и за компании от южната ни съседка.

Кметът Кирил Котев подчерта, че това е проект, който се подготвя от дълго време в общината. Взето е решение тя да бъде ситуирана при с. Дамяница заради добрата автомобилна и жп свързаност, която локацията може да предложи. „Това е едно живо населено място, в което има нова детска градина и училище и което има перспектива за развитие“, посочи кметът Котев. Той изрази надежда проектът да спомогне не само за увеличаване на доходите, но и за създаване на заетост, която да върне младите хора, които са напуснали общината.

Изпълнителният директор на НК „Индустриални зони“ Антоанета Барес подчерта, че това е поредна стъпка за реализация на приоритетите на Министерството на икономиката за създаването на нови и развитието на съществуващите индустриални зони. По време на събитието бе посочено, че към този момент в Югозападна България липсва такава зона и Сандански има всички предпоставки да се развие като център, към който да се насочват инвеститорите с интерес към тази част на страната ни.

Индустриална зона Сандански ще се намира на 500 км. от 9 европейски столици и най-големия град в Европа – Истанбул и на 2 часа път от икономическите центрове на България, Гърция и Македония, стана ясно по време на събитието.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес