Веселин Топузов, кмет на село Полена: Никога не съм сам, когато трябва да се прави нещо за селото, хората са с мен

Веселин Топузов, кмет на село Полена: Никога не съм сам, когато трябва да се прави нещо за селото, хората са с мен
За последните няколко години Полена се превърна в едно от най-красивите и привлекателни за живеене села в община Симитли. И това не е само заради реализираните големи инфраструктурни проекти с подмяната на водопоровода, асфалтирането и полагането на тротоари. Не е само и заради прекрасната природа – от всички страни селото е обградено с изворна вода, а на места – лековита.
Тук пасторалните картини – красиви къщи – с цветни и зеленчукови градини се допълва с присъствието на много млади хора, които предпочитат родното си място за живот, а това – е най-добрата оценка за развитието на едно село.
Веселин Топузов е 8 години кмет на село Полена. Той е само на 39 години, но е закърмен с любовта си към родното село – израснал е в него, тук живее със семейството си и двете си дъщери и никога няма да го напусне. И когато го питам „тежка“ ли е короната на кмета, той отговаря, че е тежка, но благодатна. Защото всичко, което си е поставил като лична програма за селото, с помощта на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и община Симитли, е реализирано. Гордее се, че е подменен водопроводът на голяма част от селото - с асфалтиране и тротоари, останаха само две, но до месец ще се асфалтира и улица „Христо Ботев“, където е подменен водопроводът.
„Изключително съм щастлив, че доста млади и възрастни хора се отзовават винаги, когато има да се върши нещо в името на Полена. – споделя той. - И никога не съм бил сам, както на празници, така и в делнични дни. Когато се е наложило да се върши нещо в името на нашето село, винаги се отзовават доста хора и това ме радва. И ми дава кураж да продължаваме напред.“
Към селото има изключителен инвеститорски интерес за закупуване на къщи и имоти в регулация. И това не е случайно. Защото, според кмета, хората на Полена са много добри. И животът тук е спокоен. „Пред всяка къща има цветна и зеленчукова градина, зелено и чисто е. И това е така, защото имаме изградени напоителни канали, които цялото село си поддържаме. Рано напролет – на доброволни начала изграждаме инстлациите и през лятото се радваме на зеленина.“
И не скрива, че да си кмет невинаги е лесно, защото си и кмет, и пъдар, и полицай, и „бърза помощ“, но винаги е готов да помогне. За него няма работно време. Безпокои го, че около 20 семейства – над старото училище – имат проблеми с водата, вечно са в напрежение, защото водопроводът е строен на частни начала, но скоро, със съдействието на държавните и общински органи, се надява да решат проблема.
В Полена има доста животновъди с над стотина овце и крави, един е по-голям – над 500 глави, защото планината е близо и условията са благодатни за отглеждане на добитък. Откри се Център за хора с деменция, към днешна дата там работят общо 15 души, от които – 10 от Полена. Още нещо, поленчани припознават пациентите, домуващи в центъра като част от тях и ги приобщават – с дарения, с грижи, с добро отношение. „Редовно кукерските групи им даряват за празниците продукти и подаръци.“ – казва кметът и благодари на кукерите на Полена, че винаги се отзовават, когато е необходимо – за болен човек или друга добра кауза.
Предвижда се да се построи още един дом, където ще работят приоритетно от Полена над 15 души и няма нищо по-хубаво от това да се откриват нови работни места. Още повече, че всички, които работят вече в центъра за деменция са много доволни. Кметът е щастлив, че над 30 души ще изкарват прехраната си в Полена и няма да се налага да пътуват.
Св. Петка Българска е покровителка на Полена. Храмът „Св. Петка Българска“ е в центъра на селото, а празникът на Полена е традиционен и е свързан с празника на покровителката на 14 октомври.
Красива икона и дърворезба посрещат всички, които влизат в селото. Изработени са от дърворезбаря Симеон Тошев, а иконата е дело на Николай Кашев . Още много свети места има в селото. Наскоро е осветен параклисът Св. Илия и св. Димитър в м. Ширината, има параклис Възкресение Христово, св. Атанасий се почита в м. Добрин, в м. Локвата има старо оброчище Рождество Богородично“ и лековита света вода, което събира миряните на 8 септември. В програмата му занапред е да облагороди и старото оброчище Св. Петка, където има стар параклис и където години наред е събирало миряни.
Веселин Топузов се гордее с постигнатото, но най-вече с хората, които прославят Полена: шампионите по сумо и борба – братя Благоеви, шампионката Венеса Ханджийска, Ивайло Димов е треньор по борба на деца в Германия, футболистът Ивайло Михайлов, Симеон Тошев и неговата съпруга Янка Тошева са известни дърворезбари – майстори и членове на Задругата на българските майстори и занаятчии. Гордее се с младите хора, които се занимават с пеене, танци, плуване и други спортове, над 20 деца всяка вечер са на игрището и се надява да сбъдне още една мечта за Полена – да построят футболно игрище.
„Футболът е в кръвта ми, а и не само в моята. – казва той. – 8 години тренирах активно в детската школа по футбол в Благоевград с треньор Христо Христов.“
Радва се на кукерската група, на която е един от водачите, и вярва, че традицията е жива, но се безпокои, че много млади хора не се женят и на шега предлага да се върне „ергенският данък“, защото имама нужда от деца, смее се той.
Семейството му го подкрепя. Голямата му дъщеря е 8 клас и ще учи икономика в Благоевград, малката – ще бъде 6 клас в Крупник. Съпругата му е детска учителка. „За мен семейството и Полена са всичко, защото много ги обичам. – казва Веселин. – Имаме с кмета на община Симитли още много добри планове за Полена – да довършим улиците, да направим един хубав площад, да санираме кметството. И с помощта на хората ще доизградим старите оброчища и щеги превърнем в красиви храмове на вярата.“
Чистото, зелено и спретнато село Полена – с добър кмет, с добри хора, разположено в подножието на две планини, със света вода и много чешми с изворна вода продължава своя път напред, защото е обичано.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество