Над 13 000 бутилки фалшиво уиски бяха унищожени под митнически контрол

Над 13 000 бутилки фалшиво уиски бяха унищожени под митнически контрол

Над 13 000 бутилки фалшиво уиски бяха унищожени в периода 25-27.07.2023 г.  под контрола на Агенция „Митници“. Бутилките от 0,7 л всяка са задържани през октомври 2018 г. Те пътували със сухопътен транспорт от Северна Македония през Гърция и България за Литва, опаковани в кашони. В района на ГКПП Кулата митническите служители спрели за проверка товарен автомобил и установили, че в него се превозват кашони с етилов алкохол с надписи „Strathisla“ и обозначение „12 years old scotch whisky“.
Общото количество от 13 438 бутилки са задържани поради съмнения, че се нарушават права на търговската марка. По данни на провипретежателя на съдържанието на бутилките са проведени тестове в лаборатория в Ирландия, които установяват, че алкохолната напитка е фалшифицирана. По случая притежателя на търговската марка е инициирал гражданско производство, което е приключило в негова полза.
По разпореждане на съда фалшивият алкохол е унищожен под контрола на митнически служители чрез изгаряне в роторна пещ при спазване  на Закона за управление на отпадъците и подзаконовите нормативни актове по прилагането му.автор-Пирин Нюз

Коментари към новината

Още новини от Бизнес