Петрич посрещна алпинистката Силвия Аздреева като герой

Петрич посрещна алпинистката Силвия Аздреева като герой

Българската алпинистка Силвия Аздреева ,която покори осемхилядника К2, бе посрещната като герой и супер звезда в родния си град Петрич.

Хиляди хора се бяха събрали в парка на града,където силно аплодираха появата на Силвия.

Кметът Димитър Бръчков връчи на смелата петричанка специално изработена статуетка с форма на покорения от нея трети осемхилядник – К2.

 Републиканският шампион, световен и европейски медалист по самбо Димитър Малев подари на Силвия колана, с който е спечелил своите най-високи отличия до момента.

„Първото нещо, което направих на върха, е да развея българското знаме, а след него - да развея флага на родния Петрич, разказапред хората  първата българка, изкачила К2.

 „Все още не се чувствам добре, физически и психически, от всичко, преживяно там. Тук, в родния си град, се чувствам най-добре. Тук, с моето семейство и моите роднини, ще си почина“, каза още Аздреева. 

Тя разказа, че един от трудните моменти по пътя към К2, е била лавина, която е паднала върху изкачващите се. Лавината ги е затрупала и през цялото време са се държали за въжето и са се молили парапетът да не се отскубне от клиновете. Трудно е било и слизането от върха. То им е отнело един ден повече от предвиденото, заради метеорологичните условия. Била изумена,че има интернет на самия връх и веднага се обадила на близките и,за да се похвали,че се е изкачила жива и здрава.

Силвия Аздреева е първата българка, която изкачва последователно Еверест и Лхотце за един ден и 3 часа. А сега и К2. До преди да тръгне към Еверест тя никога не е катерила планини и не е била професионална алпинистка,но е била нейна мечта, която сбъдва.

Коментари към новината

Още новини от Общество