15 души с тежка диагноза получиха шанс за живот

15 души с тежка диагноза получиха шанс за живот

15 души получиха шанс за пълно излекуване от рак на кожата и ще продължат живота си нормално. Профилактичният преглед за опасни кожни образувания при специалист се оказа едно от най-добрите им решения, а за 5-ма от тях – животоспасяващо.

 

180 души се прегледаха безплатно в рамките на инициативата за превенция на меланома на д-р Ива Гаврилова – водещ за България хирург-онколог с дългогодишен опит в Клиниката по онкодерматология в УСБАЛО – София, специализирана в диагностиката и оперативното лечение на кожни тумори. В продължение на два месеца д-р Гаврилова проведе поредица от дни с безплатни прегледи, фокусирани към три потенциално застрашени групи: хора, забелязали промени в дългогодишни пигментирани бенки, близките на пациенти с меланом, бременни и наскоро родили жени.

 

„Това са групи от населението, при които има завишен риск и по световни стандарти подлежат на скрининг. За съжаление в България няма целенасочени програми за превенция, което прави ранното откриване трудно и по-скоро – случайно“, коментира д-р Гаврилова.

 

Малигненият меланом е сравнително рядко, но сериозно злокачествено заболяване. У нас се разболяват над 600 души годишно. В световен мащаб има тенденция към трайно покачване на заболеваемостта. Диагностицират се и по-млади пациенти, включително подрастващи.

 

„Само за последната една година съм диагностициралa също толкова пациенти под 35-годишта възраст, колкото над 65 години, когато се смяташе, че е пика на заболяването. Това е още една причина да му обърнем сериозно внимание и да положим още повече усилия за повишаване на информираността и своевременната диагностика“, категорична е д-р Гаврилова.

 

Според нея е важно хората да знаят, че в ранните стадии меланомът се лекува оперативно и с шанс за пълно излекуване в над 90% от случаите. Именно затова поставянето на диагнозата рано е от съществено значение и трябва да предхожда появата на явни симптоми.

 

Видът на кожата също има своята роля. Наличието на пигменти плоски бенки, наравно с кожата, може да крие риск. Колкото повече са те, толкова е по-голяма е опасността да се пропусне потенциално опасно образувание. И нека не забравяме, че не всяка бенка е проблемна. Дали е такава може да каже специалист.

 

Затова д-р Гаврилова призовава всеки, поне веднъж в живота си, да се прегледа при специалист. „Направете го независимо от възрастта, без да имате опасения, симптоми и без да отчитате броя бенки, които имате. Просто профилактично, за да може специалист да определи има ли рискови бенки и трябва ли да се следим регулярно.“ Профилактиката спасява живот, допълни още лекарят.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве