Курбани за здраве в цяло Симитлийско на Голяма Богородица

Курбани за здраве в цяло Симитлийско на Голяма Богородица

Жители и гости на село Полето пристъпиха в светото пространство на един храм, граден с много обич и труд от миряните, за да отпразнуват заедно най-големия празник на Божият майка – Успение Богородично.

Храмът е граден преди години, когато са преместени каменните плочи от оброчището на Св. Дух.

На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото, за да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклис „Успение Богородично“, който днес празнува своя храмов празник.

Всяка година храмът обединява хората от селото, но основни организатори са семейството на Николинка и Бойко Николови, помагат им децата Стефка и  Борислав, Ивайло и Христина. И кметът Иван Манчев е винаги насреща, и още десетки от селото, които не жалят сили, за да отпразнуват всички Голяма Богородица и храмовия празник. 

Много гости празнуваха заедно с миряните от Полето Голяма Богородица - с тях беше народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Вилимир Александров, кметът на община Симитли Апостол Апостолов, кметовете на Крупник, Полена, Черниче, Сушица, Градево и много други.

Отец Евгени отслужи празнична света литургия и направи водосвет на курбана, който се раздаде за зраве и благоденствие на всички жители и гости на село Полето.

За да помага Майка Богородица.

Параклисът, наречен на Божията майка в Брежани, празнува също вчера „Вярата ни дава живителна сила за единство. Вярата крепи надеждата ни да се случват добрините за всички ни. Празнично е, и радостно, защото всички сме заедно в дните, белязани в православния календар за празник. Важното е, че хората го правят с вяра и от сърце – и когато се работи, и когато се празнува.“

 

Така кметът на Симитли Апостол Апостолов разбира големите празници в общината, която вече двадесет години има отговорността и привилегията да управлява с активността, с идеите и подкрепата на местните от всяко населено място, от всяка възраст.

 

Параклисите, където миряни празнуват навръх Голяма Богородица, са градени от днешните поколения. За всяко място, на което миролюбиви местни са съградили малък храм, има поверие, има легенда, пропито е със сила свише. Така е и в Брежани. Първата копка е направена през 1995 година, и, за да го има, сили и средства не са пожалили и не жалят Славчо Стоименов и синовете му Павел и Николай. Те двамата и до днес организират празничния курбан на святото място.

 

Много жители и гости на планинското село почетоха Голяма Богородица и храмовия празник в Горната махала на Брежани. Празникът с миряните на Брежани споделиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов и кметът на село Брежани Благой Стефанов, председателят на Общински съвет Симитли Вилимир Алексарнодров, депутатът Стефан Апостолов, кметовете на Черниче – Георги Стефанов, на Полена – Веселин Топузов, на Крупник – Иванка Чакалска, на Сушица – Георги Костов, кметският наместник на село Градево Николай Филимонов, кметският наместник на село Ракитна Стефан Костов, общински съветници и други.

Миряните запалиха свещица – за здраве, отец Яне отслужи празнична Света литургия, направи водосвет и се раздаде курбан. Традиционно празникът в Брежани продължава до късно – с много настроение и споделена радост.

Жители, потомци и гости на живописното село Мечкул почетоха празника на Божията майка.

 

Обединени от традициите, уважението на празниците и вярата, миряни, от село Мечкул и цялата община Симитли, посетиха святото място, на което през 2007 година е изграден параклис, наречен на Божията майка. В близост до параклиса се извисява единадесетметров кръст.

 

Празника в село Мечкул бе уважен от кмета на общината Апостол Апостолов, председателя на ОбС – Симитли Вилимир Александров, както и секретаря на Община Симитли Гергана Стоименова.

 

Кметът на селото Цветанка Илчова гостоприемно, както всяка година, се бе погрижила за своите гости.

 

Литургия за всички присъстващи и за цялото село бе отслужена от отец Величко и отец Бисер.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество