През октомври се организира празникът на брежанския кестен, гостува ансамбъл “Тракия

През октомври се  организира празникът на брежанския кестен, гостува ансамбъл  Тракия
На 21 октомври се организира празникът на
брежанския кестен - гостува ансамбъл “Тракия
За дванадесети път, празникът на брежанския кестен и тази година ще събере всички, обединени от родното Брежани и от богатството на природата, създала най-вкусните кестени в страната.
Събитието ще е на 21 октомври, а началото е в 11.30 часа с откриването на традиционната кулинарната изложба на дамите от селото и северномакедонския град Делчево.
Площадът ще се изпълни с аромата на вкусни ястия, повечето от които ще са приготвени по уникални рецепти с кестени. Ще продължи и традицията да се предлагат печени кестени по „италиански“.
В програмата - празничен концерт с участието на Гласът на България - Соня Ковачка и самодейци от Брежани, Ансамбъл за народни песни и танци при КУД „Гоце Делчев“ – Делчево, Северна Македония, оркестър за хоро.
За децата на Брежани организаторите са предвидили и детски празник - на 22 октомври (неделя) в градинката пред кметството.
Организаторите: сдружение “Хора и традиции”, кметство Брежани и читалището в Брежани благодарят за изключителната подкрепа на на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и на директора на Югозападно държавно предприятие Благоевград, благодарение на които празникът съществува вече 12 години.
Не на последно място изказват благодарност на всички доброволци на празника - на участниците в кулинарната изложба, на всички членове на сдружението, на всички, които помагат.
“Радваме се, че не сме сами в опазването и развитието на този красив празник. Радваме се, че Югозападно предприятие и Горско стопанство Симитли прегърнаха идеята и засадиха нови кестенови насаждения. - сподели председателката на сдружение “Хора и традиции” Румяна Панова. - Радваме се, че успяхме да привлечем на наша страна почти всички будни хора на Брежани и онези, които милеят за него. Радваме се, че една от емблемите на България - ансамбъл “Тракия” ще изнесе концерт. А нашата сладкопойна Соня Ковачка и нейните братя и сестри ще зарадват площада с красивите си гласове и автентични песни."
Ансамбъл “Тракия “ е основан през 1974 г. и е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди.
Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. Ансамбълът има задача да запази и развие народното песенно и музикално-танцово изкуство от всички фолклорни области на България. Да съхрани фолклорното богатство, бит, култура и самочувствие на българския народ.
Добре дошли на ХII празник на брежанския кестен!

Коментари към новината

Още новини от Общество