Война на тролове и фалшиви профили активирани в кампанията за местни избори

Война на тролове и фалшиви профили активирани в кампанията за местни избори

Предизборната кампания за местни избори е в разгара си в Пиринско,въпреки че официалната стартира след  месец. Има вече формирани предизборни щабове. Едни пишат програми, но други разчитат на фейсбук. Повечето от кметовете в региона ще бъдат отново кандидати. Част от тях са „променили“ задълженията на някои общински служители, като са ги задължили да работят основно  във фейсбук. Тяхно задължение е да регистрират групи и да хвалят кмета, да отговарят и оплюват всеки дръзнал да пише негативи за градоначалника и работата му.

Един да си позволи мнение и поне 30 души с фалшиви профили го заливат с гнусни думи. Тролове са наети от почти всички щабове и в мрежата се вихри истинска война между тях. Правят се и фалшиви профили за омаскаряване. Такъв бе направен наскоро на кмета на Петрич Димитър Бръчков, който е най-сдържан в предкампанията си. Плюенето, очернянето, използването на лъжи, масово са включени в профилите. Има и ангажирани, които обикалят по цял ден градовете, снимат проблемните места и след това се публикуват в групите с обидни и груби нападки.

Някои кандидати дори са си направили сайтове,които са анонимни, но бълват компромати за опонентите си. Хората едва се ориентират кое е истинска и кое фалшива новина.  Масово се плаща на тролове като цените варират от 800 до 1300 лева за месец.

Заместник-кметът на Община Разлог Иван Гюров е един от малцината ,които поведе открита битка и заведе дело за уронване на авторитета му срещу неверни публикации във Фейсбук

Официално в Районен съд град Разлог е постъпила Искова молба от Иван Гюров срещу лицето Димитър Марков. Сумата на иска е 24 800 лева, като след приключване на делото парите ще бъдат дарени на „Фонд за подпомагане лечението на жители на община Разлог- Росен Коцаков”. От началото на м. юли 2023г., в социалната мрежа „Фейсбук“ лицето Димитър Марков започва активна целенасочена кампания по уронване на авторитета и името на заместник-кмета на община Разлог – Иван Гюров.

Публикуват се неверни новини, както и обвинения в корупция, злоупотреби и лични интереси. С пропагандни техники Димитър Марков започва да изфабрикува клеветнически и злепоставящи публикации, които публикува във Фейсбук. Тези публикации, в рамките на 1 месец стават почти ежедневни, като се цели да се накърни честта и достойнството на Иван Гюров.
„Предполагам, че доколкото наближават местни избори, ще се появят и други хора, които да се опитват да водят клеветническа кампания срещу мен и ръководството на община Разлог. Целта им е ясна, да се харесат на хората. Не бива да допускаме една лъжа, повторена сто пъти да стане истина. Това е и причината да се обърна към съда. Не бива една политическа кампания да лежи на клевети, обиди и злоумишлени действия.“, коментира Иван Гюров.

 АВТОР-ПИРИН НЮЗ

Коментари към новината

Още новини от Политика