Ново предложение - оценка за дисциплина в училище

Ново предложение - оценка за дисциплина в училище

От Синдикат “Образование” предлагат да се въведе оценка за дисциплина в училище. Целта е да се ограничи агресията в класните стаи и да се осигури по-голямо спокойствие и за деца, и за учители.

“Оценката ще регулира личното поведение и ще има възпитателен характер, учениците по-лесно ще спазват правилата”, убедени са експертите. Идеята приветстваха родители, но не и преподаватели.

Школските директори пък са убедени, че реформата е остаряла, тъй като в цяла Европа оценяването на ученика във всяко отношение е позитивно.От Асоциация “Родители” се обявиха против предложенията на синдикат “Образование”, като изпратиха и становището си до образователния министър проф. Галин Цоков.

“В момент, в който ние се стремим да осъвременим образователната си система, когато трябва да започнем все по-активно да говорим за социално-емоционални умения в училище и за активно партньорство между родители и учители, темата за наказания и ограничения забавя процеса и изостря отношенията между различните страни в училищната общност”, аргументират се от асоциацията.

Оттам не вярват, че оценка по дисциплина би решила проблема с агресията в училище.Припомняме, че това не е първият път, в който от синдикат “Образование” настояват да има оценка по дисциплина.

Друго тяхно искане е да се забрани нерегламентираната комуникация между родител и учител, както и да се гарантира, че всеки сигнал, подаден от родители и деца, ще бъде разгледан от училищното ръководство.

От синдиката предупреждават, че вече няма време за чакане, необходими са ефективни мерки.“Съгласни сме, че агресията в училище е много сериозен проблем, но категорично не вярваме, че той би се решил с предложените мерки за дисциплинарни наказания, оценки по дисциплина и прекъсната комуникация родител-учител.

Диалогът и активното партниране между учител и родител е само в интерес на детето, че спомага за подобряване на средата за всички ученици. Ако двете страни се подкрепят и общуват регулярно, децата се чувстват добре в училище, усещат се защитени и спокойни. Това на свой ред пък е предпоставка да напредват в обучението си и да развиват своите дарби, знания и умения”, контрира на свой ред изпълнителният директор на асоциация “Родители” Яна Алексиева.

Коментари към новината

Още новини от Общество