Адв. Методи Байкушев: Бюджет 2023 е само „зрелища“, „хляб“ в Благоевград отдавна няма

Адв. Методи Байкушев: Бюджет 2023 е само  зрелища ,  хляб  в Благоевград отдавна няма

Адв. Методи Байкушев бе единственият кандидат за кмет на Благоевград, който присъства на заседанието на Общинския съвет в областния център и изрази ясна и аргументирана позиция по отношение Бюджет 2023. Той призова общинските съветници да не приемат този проект на бюджет преди Общинската администрация да го преработи и да види какво и от къде може да бъде спестено като разход, тъй като дефицитът, който се очертава, е в размер от над 7 млн. лева.

„Пред нас стои един предизборен бюджет, в който разходите са раздути до неузнаваемост. Дефицитът е 23% в частта за местни дейности, който ще бъде платен със заем, както каза и г-н Механджийски по време на общественото обсъждане. В документа ясно пише „дефицит“, раздел Пети, минус 7 300 000 лева. В края на годината ще бъдем на червено. Очевидно е, че целта е да се харчат колкото се може повече пари предизборно, за да направите повече хора доволни, а пък после какво ще стане – никой не знае. Аз бих кръстил този бюджет „Само да ме изберат отново, пък после ще видим“. Мисля, че това не е отговорно отношение към публичните финанси“, обърна се по време на сесията към кмета Илко Стоянов адв. Методи Байкушев и допълни, че бюджетът е най-важният инструмент за правене на политики.

„Този бюджет беше представен като едни числа. Целият политически състав на Община Благоевград не беше тук, когато бюджетът беше представен от директора на дирекция „Бюджет и финанси“. Бюджетът е политики. Бюджетът е приоритети. Бюджетът е какво ще правите. И там, господин кмете, трябва Вие да говорите и Вие да казвате „ще похарчим за това, защото за нас това е важно. Ще спестим от тук, защото за нас това не е толкова важно“. За мен този бюджет представлява един хаос. Щях да го кръстя „хляб и зрелища“, но истината е, че той е само „зрелища“, „хляб“ в Благоевград отдавна няма. И не случайно хората гласуват като просто напускат града“, каза още Методи Байкушев, който изрази учудване, че другите кандидати за кметове не присъстват и не взимат отношение по въпроса за бюджета.

Кметът Илко Стоянов, който преди седмица не присъства на публичното обсъждане на бюджета, днес не даде отговор на критиките на Методи Байкушев. Единствената реплика бе, че каквото има да каже, ще го каже в предизборната си кампания. Така Бюджет 2023 беше приет без обяснения и без разяснения с 25 гласа „за“, 7 „против“ и 2 „въздържали се“.

Коментари към новината

Още новини от ИЗБОРИ 2023