Заради гъста мъгла хеликоптерът се е разбил след удар в дърво на хълм край Лещен , водеща версия в разследването

снимки БНТ
снимки БНТ

Днес се прави оглед на авиокатастрофата, която стана вчера в района на Гърмен. След 12 часа издирване разбилия се хеликоптер бе открит в дере край Лещен, в труднодостъпна местност. За съжаление пилотът е мъртъв. Тялото му все още е на място, заради следствените действия. Загиналият е 62 годишен от Пловдив.

Засега водещата версия е,че машината се е разбила заради гъста мъгла. Пилотът се е ударил в дърво на върха на хълм край Лещен,машината се е възпламенила и паднала в дере. Останките са разпръснати на 70 метра.

Пилотът е бил много опитен, но е възможно мъглата да го е объркала и да не е преценил височината, за да мине над хълма.

Другата версия е,че му е станало лошо и това е довело до фаталното събитие.

   Представители на 8 различни институции участват в разследването.

А то може да продължи и цяла година, коментира  Христо Христов, представител на разследващите авиационни злополуки. 

Цяла нощ екипи на Югозападното горско предприятие са работели да правят просеки, за да може разследващите до стигнат до мястото на инцидента.

 "Правим анализ на базата на съприкосновението със земята, също и оценка на метеорологичната обстановка, искаме да знаем здравословното състояние на пилота от съдебна медицина, както и дали е имало отказ на система от летателния апарат. За мен той е бил в изправност и годен за летене. Не е имало причина да се съмнява някой в работата на пиполта. Мисля, че времето е една от причините да се случи катастрофа. Може да е имало мъгла или ниска облачност и да е била намалена видимостта",разказват експертите на място.

До тук се изясни,че хеликоптера е бил нает от ЮЗДП за пръскане срещу борова процесионка в общините Гърмен и Сатовча.

От 19-ти машината е работела. Вчера сутринта пилотът е трябвало да се прибере във Варна, където е седалището на фирмата собственик.

Хеликоптерът е излетял от стадиона в Гърмен в 7,37 сутринта и след 2 км.полет се разбива. Хората от района чуват силен гръм, но не виждат пушек. Издирването продължава близо 12 часа, военен Кугър по въздух търси машината, а доброволни отряди обикаляха часове наред в гористите райони и го намират около Лещен в горско дере.

Окръжната прокуратура в Благоевград също разследва случая.автор-Пирин Нюз

 

Коментари към новината

Още новини от Общество