Основателят на Банско Филм Фест бе провъзгласен за „Почетен гражданин” на Банско

Основателят на Банско Филм Фест бе провъзгласен за  Почетен гражданин” на Банско

Часове преди да бъде дадено официалното начало на единствения по рода си в България форум за планинарската култура - Банско Филм Фест, неговият създател, Петър Атанасов, бе провъзгласен посмъртно за „Почетен гражданин” на град Банско.

Това се случи на Тържествена сесия на Общински съвет – Банско, където съветниците гласуваха предложението на кмета Георги Икономов с пълно мнозинство. В своите мотиви за удостояването на Петър Атанасов с почетното звание, Икономов изтъква заслугите му за създаването на Банско Филм Фест като събитие, популяризиращо световната планинарска култура, с което дава своят съществен принос за развитието на културния живот в Банско.

Неговата съпруга и съмишленик, Натали Петрова, получи званието и сподели с присъстващите обичта на нейния покоен съпруг към Банско и Пирин. Тя отправи благодарност към г-н Икономов за внесеното от него предложение, както и към господата съветници за признанието към житейските постижения на Пепи, както всички го наричаха приживе.

 

А самия Банско Филм Фест 2018 също започна с кадри за Пепи. Авторитетни личности – катерачи, алпинисти, колеги журналисти, приятели, разказаха за допира си с тази енциклопедична, и в същото време скромна личност. В негова памет на любимия му стол в читалище „Никола Вапцаров” бе поставен надпис с неговото име.

 

26 са лентите, които ще се състезават за оценката на авторитетното жури. Любопитни презентации, интересни гости, тематични уъркшопове, ще представи Банско Филм Фест до неделя, 25 ноември.

Входът е свободен, а събитията се провеждат в Читалище „Никола Вапцаров” и Посетителски информационен център.

Коментари към новината

Още новини от Общество