Успешно приключи изпълнението на трансграничен проект на НЧ „Братя Миладинови – 1936“, Микрево и Туристически съюз Струмица - Струмица

Успешно приключи изпълнението на трансграничен проект на НЧ  Братя Миладинови – 1936 , Микрево и Туристически съюз Струмица - Струмица
 
 

НЧ „Братя Миладинови – 1936“, Микрево, община Струмяни, България и Туристически съюз Струмица – Струмица, Северна Македония успешно приключиха съвместен проект CB006.2.23.115 „Живото културно наследство на два народа на една сцена“.

Специфична цел на проекта е насърчаване на сътрудничеството между регионалните участници в областта на устойчивия туризъм в трансграничният регион България – Северна Македония. В рамките на проекта се организираха 4 съвместни културни събития - Празника на община Струмяни, Празника на община Конче, Струмишки Карнавал и Нощ на културата и приятелството. Участие в събитията взеха стотици български и македонски участници, включително Кукери от България, танцьори от Ансамбъл „Малешевци“ и Сдружение за танци и песни Фолклорна Низа – Струмица и други. В отговор на положените усилия бе сключен Меморандум за съвместно сътрудничество между Ансамбъл за народни песни и танци „Малешевци“ при НЧ „Братя Миладинови – 1936“ и Сдружение за танци и песни Фолклорна низа – Струмица, гарантиращо продължителността на основните резултати от проекта. Проекта изгради и основите на младежка културна мрежа „Младежи учат младежи“, а пилотните съвместни дейности ангажираха над 50 младежа от двете страни на границата заедно да усетят магията на културите на двата народа. За насърчаване обмена на добри практики в областта на устойчивото развитие на туризма бе разработена и онлайн платформа „Живото културно наследство на два народа на една сцена“. В рамките на проекта са заснети три късометражни филма за движимото културно наследство в трансграничният регион. Закупено е и оборудване – сцена, озвучителна и осветителна техника, обезпечаващи бъдещите културни събития организирани от НЧ „Братя Миладинови – 1936“, включително едно от най-значимите за Благоевградския регион – Фестивала „Малешево пее и танцува“.

НЧ „Братя Миладинови – 1936“, Микрево и Туристически съюз Струмица – Струмица ще продължат своята съвместна работа, водени от общата цел за опазване на живите културни наследства от двете страни на границата. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България – Северна Македония, CCI No 2014TC16I5CB006 с Договор за БФП № РД-02-29-231/28.09.2022г. Общ бюджет на проекта: 124 837.63 евро.

 

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България – Северна Македония 2014 -2020, CCI No 2014TC16I5CB006. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на НЧ „Братя Миладинови – 1936“, Микрево и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Коментари към новината

Още новини от Общество