ВАЖНО! От другата седмица антибиотиците и лекарствата за диабет ще се изписват само с е-рецепти

ВАЖНО! От другата седмица антибиотиците и лекарствата за диабет ще се изписват само с е-рецепти

От 16 октомври 2023 г. лекарствата за диабет и антибиотиците ще се изписват от лекарите само по електронен път. Измененията в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти са публикувани в днешния "Държавен вестник" и влизат в сила от понеделник следващата седмица.

Причините за промените са с цел предотвратяване на недостига на лекарствени продукти и справяне с антимикробната резистентност, както и постигане на рационална употреба на медикаменти, се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването към предложения проект за промени. Друга причина за нормативните промени е водената от Министерството на здравеопазването политика по въвеждане на електронно здравеопазване, чиято стратегическа цел е подобряването на общественото здраве, осигуряване на достъп до лекарства, повишаване на ефективността и намаляване на разходите на здравните услуги.

С промяната се цели и недопускане на нерегламентирани практики, които биха довели до недостиг или липси на лекарствени продукти, което би застрашило живота и здравето на нуждаещите се пациенти.24часа

Коментари към новината

Още новини от Здраве