В аптеките вече са налични назални ваксини срещу грип

В аптеките вече са налични назални ваксини срещу грип

От днес в аптеките е налична ваксина за впръскване в носа срещу грип. Тя може да се прилага на деца на възраст между 2 и 18 години. От Здравното министерство обясниха, че в момента продължава и имунизацията по държавната програма, която осигурява безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 години.

Досега Петър Кръстев не е поставял на децата си противогрипна ваксина, тъй като е искал да им спести убождането.

"И на двете си деца бих поставил противогрипна ваксина, която се поставя през носа като спрей, защото мисля, че е по-щадяща за децата и този начин на поставяне е по-добър", заяви Петър Кръстев, родител.

Всички противогрипни ваксини могат да се поставят преди и по време на целия грипен сезон. Педиатърът д-р Елисавета Станкова съветва родителите да имунизират децата си превантивно. Тя обясни каква е разликата между досегашните ваксини и новата.

"Тя се прилага назално, което е предимство в детска възраст, защото е напълно безболезнено. Другата ваксина, която е убита, се прилага също в детска възраст над 6-месечна и при възрастни включително. И двете ваксини създават добър имунитет две седмици след приложението пациентите са защитени", заяви д-р Елисавета Станкова- педиатър в УМБАЛ "Лозенец".

Новата назална ваксина вече е налична в аптеките. За нея обаче родителите ще плащат сами. По-малките деца, които досега не са били ваксинирани срещу грип, трябва да си сложат две дози, с интервал между тях от поне четири седмици, пише БНТ

"За по-големите деца - до 18 години, е еднократно в двете ноздри по едно впръскане и се съхранява в хладилника. Това е направено за облекчение, за да е по-лесно и да могат хората без да ходят на лекар да се възползват", обясни Николай Костов, управител на аптека.

От Министерство на здравеопазването обясниха, че предстои да се обсъди дали ваксините за грип да станат безплатни за децата, както и за хората с хронични заболявания.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве