Банско вкара „викачите“ в регистър, но на прокуратурата това не и хареса

снимка-илюстративна
снимка-илюстративна

Преди три години община Банско вкара в специален регистър тъй наречените „викачи“ пред заведенията,за да има ред и да се знае кои са тези хора. До това действие се стигна след множество жалби от страна на туристи, някои от които се оплакваха,че ги дърпат и дори за предлагане на дрога. За да се справи с агресивните викачи ,общината направи изменения в

 Наредба №1 за осигуряване на обществения ред на територията на община Банско в частта й, свързана с викачите, където са регламентирани изискванията на лицата, извършващи тази дейност.

Но прокуратурата атакува тази наредба.

Въпросът беше коментиран от кмета на курорта Георги Икономов и по време на състоялата се в Банско среща между заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, контролните органи и бизнеса.

„Напоследък прокуратурата протестира много общински наредби в цяла България. Това се случва и в нашата община. Позовавайки се на чл. 21, т. 13 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, който дава право на общинските съвети да определят изисквания за дейността на физическите и юридическите лица на територията на общината, които произтичат от екологичните, историческите, социалните и другите особености на населените места, ние решихме да въведем някакъв ред с викачите и въведохме регистър. Целта беше да може да се види кои са тези лица, имат ли трудов или граждански договор, имат ли регистрация в Банско и т.н., защото много често хората, изпълняващи тази длъжност, не са само викачи, а и разпространители на наркотици. Тази разпоредба ни беше върната от прокуратурата за това, че ние не можем да налагаме такива ограничения. Основанието е, че регламентираното от нас не е заложено като ограничение в никой закон и не може да се прилага на местно ниво. Получава се едно противоречие, един парадокс. Говорим за децентрализация, говорим, че законите ни дават едни общи рамки и ни насочват в това какво трябва и какво не, а в същото време не можем да приложим правила.

Ние не можем да изискваме никакви допълнителни неща за хора, които идват в Банско отнякъде, после си заминават през март месец и изграждат лош имидж за града. Това, че дърпат хора по улиците, че създават лошо впечатление, че разпространяват наркотици, това не е важно. Не мога да разбера тогава как можем да прилагаме този член и местната общност да налага правила относно спецификата на града, и в същото време това веднага да ни се отнема като възможност от прокуратурата”, коментира Георги Икономов .

Той каза още категорично, че  въпреки мнението на прокуратурата изискванията в Наредбата ще останат дори и да се стигне до съд.

Според действащата Наредба в Банско всеки собственик на търговски обект е длъжен да впише в регистър наетите викачи, задължават се да имат  подходящо облекло и  обозначение (бадж или карта), съдържащо наименование на търговския обект, името и длъжността, която лицето изпълнява. Целта на местната администрация бе при евентуална жалба да бъде установен нарушителят.

Коментари към новината

Още новини от Общество