Схемата „Френска безработица“ най-активна в Разлог и Гоце Делчев

Схемата  Френска безработица  най-активна в Разлог и Гоце Делчев

Новата  схема за източване на обезщетения при безработица и фиктивна работа в чужбина е най-активна в общините Разлог и Гоце Делчев.

За това се алармира от три години насам, но работодателските организации се сетиха сега да вдигат врява по медиите.

Схемата работи по следния начин – хора  напускат работа и заминават за две седмици във Франция. Там се регистрират и фиктивно работят по две седмици, а реално живеят в автобус. След това напускат и се изпращат от френския работодател на борсата на минимална заплата, но у нас тази сума е равностойна на 1800 лева. Безработните се връщат у нас и се регистрират в нашите борси и чакат тук да им се плати обезщетението. В зависимост от трудовия стаж ,то може да се изплаща до една година.

България е задължена  по европейски разпоредби и  трябва да изплаща тези обезщетения. Според наши експерти  българите, които получават обезщетения по тази схема са хиляди, а държавата ни е ощетена с десетки милиони левове. 

В  Бюрото по труда в Разлог например има 250 молби от хора, които чакат да получат подобни обезщетения за безработица, придобити във Франция. 

 Според него работодатели от туристическия сектор обясняват, че и заради тази схема трудно си намират служители. Върналите се тук при същия работодател искат да работят без договор и остават на борсата.

Според Васил Велев измамата е организирана от адвокати. Подозренията са, че фирмите, които фиктивно наемат наши сънародници, са регистрирани от юристите.

"Описали сме конкретни села и региони във Франция, как да се справим с този проблем. Сезирали сме главния прокурор, той - софийски, сега сме сезирали и френския посланик", обясни Велев.
Човекът, завърнал се от Франция, получава тези пари докато е безработен, като почне работа - спира. Бюрото по труда ги насочва към фирма, която ще го откаже и така продължава да получава тези обезщетения. Продължава и измамата. Трябва контрол на по-високо равнище, има обвързаност на роднински връзки по места. Тук взимат болнични и отиват да работят в сивия сектор в чужбина. Необходимо е и съдействие от други държави", допълни Велев.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество