Кметът на Благоевград се отчете във фейсбук за първия месец на управление

Кметът на Благоевград се отчете във фейсбук за първия месец на управление
Кметът на Благоевград Методи Бйкушев избра личния си профил във фейсбук, за да направи отчет за първите 30 дни на управление.
Публикуваме го без редакторска намеса:
 
Мина един месец от началото на мандата. Кратък отчет в три части:
1. Започнах в изключително тежка за общината финансова ситуация, което наложи решителни мерки за стабилизиране и оздравяване. Какво свърших до тук:
????️ Изпратихме в Министерство на финансите 42 проекта. С това изпълнихме определения за Благоевград лимит от 50 млн. лв. за финансиране на проекти през 2024 година. Това е ресурс за цялостен ремонт на улици, изграждане на нови улици, паркове, междублокови пространства, ремонт на сгради и проектиране на улици и паркинги.
???? Сляхме три общински предприятия, което ще доведе до сериозни съкращения на разходите.
⚖️ Правим анализ на ефективността на общинските дружества и скоро ще обявя предложенията ми за оптимизация, така че да пестим парите на гражданите и да даваме добавена стойност за града. Сменихме трима управители на общински дружества. Предстоят още мерки.
???? Ще направя така, че общинските дружества да пълнят хазната или да ни пестят пари, а не да са средство за източване.
✅ По мое предложение, Общински съвет Благоевград реши детските градини да преминат на делегирани бюджети. Изпълнено обещание в първия месец, което ще гарантира, че общината няма повече да взима парите на детските градини и да ги харчи за фолк фестивали, заря и други глупости.
???? Водим преговори с рекламодатели, които да брандират общинските спортни бази, така че да вкараме свежи пари в общината, с които да можем да подпомагаме спорта.
???? Публикувах за обществено обсъждане предложение за промяна в местните данъци и такса смет. Предстои и съставяне на работна група с представители на общинска администрация и общински съвет, която да прегледа тарифата за местните такси и да предложи промени, които да съответстват на съвременните реалности. Ще предложа и промени в правилата за платено паркиране, така че да намалим трафика в центъра на града, да осигурим по-чист въздух и средства за поддръжка и ремонт на улици и тротоари.
???? Работим по нова структура на общинска администрация, която да гарантира, че ще използваме в максимален размер държавно делегираните пари и ще сведем до минимум общинските пари за администрация.
✅ Наложихме пълна мобилизация и сме на път да спасим проекта за Анаеробната инсталация. Правим нужните плащания и постигнахме договорки с ОПОС в срока на програмата, с което целим да предотвратим риска Общината да трябва да довърши обекта за собствена сметка.
2. През този един месец не спират „честитките“ от миналото. Вече Ви разказах какво заварих в първите дни:
❗Огромен общински дълг от над 17,5 млн. лв. и предвидени за усвояване още 3 млн. лв. за анаеробната инсталация до края на годината;
❗Дупка от 6,7 млн. лв. липсващи пари за пътя до Картала, ул. Промишлена и Камерна опера (пари, дадени от държавата, за да се харчат за това, но ги няма);
❗ Задължения към доставчици от над 2 млн. лв., от които 1,4 млн. лв. просрочени;
❗ Липсващи пари за разходи за изборите в размер на 1,3 млн. лв. (вече ги разплатихме от текущите местни постъпления, за да не страдат хората, които организираха изборите и опазиха вота);
❗ Дълг към НАП от 4,8 млн. лв.;
❗ Задължения на ОФК „Пирин“ и „Пирин“ АД от над 1,5 млн. лв. и 0 (нула) лева по сметки;
❗ Реален риск от загуба на 41 млн. лв. заради скандално бездействие по отношение на осигуряване на оператор на анаеробната инсталация, създаване на система за събиране на биологични отпадъци и провеждане на реална информационна кампания. Бургас е единственият град в България с идентичен проект. Те са вършили тази работа интензивно през последните две години, докато нашата община е стояла и е гледала.
3. През последните дни излязоха още:
❗ Окончателно съдебно решение за 2.6 млн. лв., дължими на строителя на закрития басейн в Еленово от 2016 г. След последния нефелен опит да се събори това решение от кмета Стоянов, днес вече сме осъдени да платим около 12% върху главницата повече под формата на допълнителни лихви и над 50 хил. лв. разноски;
❗ Изпълнителен лист за 85 хил. лв. - неплатено електричество от 2010 – 2013 г. + лихви и разноски. Да, за 2010 – 2013 г., правилно прочетохте;
❗ Дупка от 1 059 244 лв. за разходите на социален патронаж. Използвам повода да благодаря на д-р Велчев, че след последното опрощаване СБАЛО „Св. Мина“ вече си плаща редовно за приготвянето на храна;
❗ „Изненада“ с прехваления проект за електробусите. Оказа се, че съвсем официално е предвидено общината да субсидира общинското дружество с около 50 000 лв. месечно за следващите пет години или около 3 млн. лв. за този период. И това е оптимистичната прогноза. Тоест – не сме получили тези електробуси безплатно, а реално ще ги платим през следващите пет години. Все едно сме си ги купили на лизинг;
❗ Реално похарчени 4 млн. лв. за друго от държавно делегираните дейности за образование и социални дейности.
❗ Необходимост от спешно дофинансиране на ремонта на МУЦ-а, защото съгласно проекта от есента на 2021 г. покривът е в „добро състояние“ и може да понесе монтаж на фотоволтаични панели, а огледът на място показа, че целият покрив е за смяна и в проекта има пропуснати още купища неща, без които не може.
???? Общата сметка към момента показва, че община Благоевград е с 51 млн. лв. назад и риск от загуба на над 41 млн. лв. Това на фона на 25 млн. лв. собствени годишни приходи.
Това е засега.
✅ От януари кметският екип ще има приемно време. Ще пишем за това в отделен пост.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество