Кметът Методи Байкушев предлага Синята зона в Благоевград да стане 2 лева за час

Кметът Методи Байкушев предлага  Синята зона в Благоевград да стане 2 лева за час

Кметът на Благоевград Методи Байкушев ще предложи поскъпване на Синята зона и вместо левче,   да се плащат 2 лева за час, смята той.  Това обяви Байкушев днес на брифинг официално. До преди седмица това бе само слух, който циркулираше из града, но днес той потвърди,че това е неговото мнение и предложение. Ще се поиска и разширяване на Синята зона. В новата зона на разширение, която може да се казва и Зелена зона, цената ще се предложи да бъде  левче.

Според него трябва да се генирират повече доходи от Синята зона, за да се съберат пари за строителство на паркинги и подръжка на улична инфраструктура. Освен това ограничаването на паркирането особено в центъра ще облекчи трафика и ще допринесе да имаме по-чист  въздух.  Той смята, че благоевградчани трябва да се научат да ползват обществен транспорт, колела или друго, ако искат да ходят в центъра. Сега зоната се задръства и хората ,които имат работа няма къде да паркират, каза Байкушев.

Освен повишението на Синя зона и такса смет, поскъпване ще има и на други местни данъци и такси, но не уточни подробно. А дали това ще стане зависи от гласуването в Общинския съвет.

Байкушев обяви още, че в момента се прави проучване на терени, на които може да се построят паркинги. Оглежда се мястото при Кончето, като идеята е там да се издигне паркинг на 5 етажа и да се търси финансиране от държавата.

Коментари към новината

Още новини от Общество