Социалните мрежи завряха от недоволство заради очаквано повишение на Синята зона

Социалните мрежи завряха от недоволство заради очаквано повишение на Синята зона

Благоевградските групи във фейсбук завряха от възмущение и недоволство срещу готвеното повишене на таксата за Синя зона, както и нейното разширяване. Кметът Методи Байкушев обяви намерението си официално вчера, но слухът за неговото намерение обикаляше града седмица преди това и някак на хората не им се вярваше,че това е планирано.

Сега престоя в зоната струва 1 лев, но се планува това да стане 2 лева. Мотивите са  доста лековати-първо "Паркинги и гаражи" трябвало да стане печеливша фирма. Тя и сега не е на загуба, в сравнение с предишни години. Трябвало да се събират пари за подържане на инфраструктурата. Това е мисия невъзможна, защото подръжката изисква сериозни средства,които една общинска фирма няма как да генерира. Предлаганата цена се изравнява с тези на големи градове. Но Благоевград не е в тази категория, а по статистика на доходите е на последно място в националната класация.

Предлаганото разширение пък е на път да ни превърне в град рекордьор-Благоевград ще стане първия, който ще бъде опасан от Синя зона. От джамията до Кауфланд, старите гробища,стадиона,гарата. Браво, пак сме първи по нещо и иноватори.

Но хората масово не одобряват идеята на общината и казват защо. Първо  няма осъвременяване на транспортната схема за града, която е станала неадекватна и дори в някои улици опасна,точно заради местата на Синята зона. Има улици, в които шофьорите трябва постоянно да навлизат в насрещното платно заради Синята зона, което е нарушение за глоба по Закона за пътищата. Второ-страничните, малки улички,частните дворни пространства и тротоарите  и сега са превзети от коли, които търсят вариант да заобиколят Синята зона,а след разширението , хората които живеят в тези райони, ще бъдат буквално барикадирани от автомобили и никакви мерки няма да им помогнат.А разправиите ще станат ежедневни,което ще влоши живота на гражданите.

Освен това трябва да се направи редукция и анализ на колко институции се предоставят талони за право на паркиране. Въпросите и проблемите са повече от простата бакалска методика-дайте да повишим цените и да си мислим,че всичко е точно. И още -едва ли гражданите трябва да плащат цената на грешни управленски решения, които са правени години наред.

Коментари към новината

Още новини от Общество