Прокуратурата влиза в Югозападния университет, проверява сигнал за издаване на фалшиви дипломи

Прокуратурата влиза в Югозападния университет, проверява сигнал за издаване на фалшиви дипломи

Окръжна прокуратура - Благоевград  обяви, че започва проверка за корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Магистратите обявиха,че са се самосезирали след публикации в медиите, в които бе публикуван сигнал за корупция и нередни практики от вече бившия преподавател в ЮЗУ доц.Стефан Дечев.

Той обвинява работещите в Правния факултет за  нанасяни оценки на студенти без положени изпити, фалшифициране на подписи, издаване на дипломи без полагане на изпити.

Сигналът  е подаден и в Министерството на образованието.

МОН обяви, че е предприело действия за изясняване на описаните в сигнала нарушения. И те също извършват своя проверка.

 В сигнала си ,който доц. Дечев , е публикувал  и във фейсбук профила си, се посочва,че  корупционните практики са ставали в Правно-историческия факултет на ЮЗУ по време на ръководството на декана доц. д-р Николай Марин,който сега е ректор на ЮЗУ,  и зам.-декана доц. д-р Валентин Китанов. За доказателство прилага и 26 снимки на главната книга, в която има оценки на студенти, подписани от друг, без той да е провел съответните изпити.

"Оценката по водената от мен дисциплина „Въведение в историята на историографията“ е подписана от друг в главната книга, без проведен от мен изпит на студентката", посочва той за дадена студентка, на която е посочен факултетният номер.  Дипломата за висше образование, както е видно от главната книга, е вече получена ", казва доц.Дечев.

 Общо конкретните случаи, описани от него в сигнала са 8.

"Съдейки по подписите на колегите ми преподаватели, всички тези съмнителни и неавтентични подписи, за които стана дума по-горе, наподобяват в най-голяма степен подписа на тогава заместника на доц. д-р Николай Марин в Правно-историческия факултет, а именно зам.-декана на Правно-историческия факултет и ръководител на катедра „История“ доц. д-р Валентин Китанов. Това е особено видно при сравняване на съмнителните и неавтентични подписи, за които се говори по-горе в сигнала ми, с тези положени след оценки по дисциплините „Българско Възраждане“ и „История на българския народ XV-XVII в.“, които са четени от заместник-декана на ПИФ", посочва Дечев.

Според него нарушенията са особено арогантни. От ЮЗУ отговориха с публикация в сайта си ,която гласи,че имат интерес да бъде разкрита цялата истина, за да не бъдат дискредитирани.автор-Пирин Нюз

Коментари към новината

Още новини от Общество