Стефановден е!

Стефановден е!

Стефановден (27 декември) е един от четирите църковни празника през годината, честван от рекорден брой именници. По данни на Националния статистически институт (НСИ) повод да се поклонят пред иконата на светеца, а и да почерпят роднини и приятели, имат 232 456 българи.

Не само кръстените на него (като Стефан/а/ка, Венцислав/а, Стоил/а, Цанк/а/о, Таня, Стамен/а, Станимир/а и др.) обаче трябва да знаят, че иконите на светеца защитават дома от вражески сили. Миряните вярват, че молитвите към този небесен ходатай помагат за изцеление на всякакви душевни и телесните болести. Счита се, че архидяконът измолва здраве от небесата при изцеление на хора с болести на кръвта и при парализи. Тъй като той е бил убит с камъни заради вярата си в Христа, се знае още, че пази от инциденти и вражески сили.

Относно значението на името, то най-разпространената теория гласи, че е гръцко (стефанос), което означава „венец“. Но при невероятното откриване гробницата на светията там е имало плоча с надпис „келил“. Това име на арамейски също значи „венец“ или „корона“.

А сега се пригответе за сериозни почерпки, защото не е за вярване колко много имена празнуват днес.

Повод за почерпка имат всички с имената Венчо, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Стефка, Стефко, Стефчо, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоимен, Стоичко, Стойка, Стойчо, Стою, Стоян, Стояна, Стоянка, Таня, Теки, Теньо, Фани, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоню, Шон и Шона.

Коментари към новината

Още новини от Общество