Бившият кмет Илко Стоянов пак захапа Байкушев,този път за санирането

Бившият кмет Илко Стоянов пак захапа  Байкушев,този път за санирането

Бившият кмет на Благоевград Илко Стоянов  пак изрази отрицателно становище срещу действията на градоначалника Методи Байкушев. Този път мнението му е свързано с пропуснати ползи за общината заради санирането. Въпрос, който предизвика голямо вълна от недоволство сред гражданите, не само в Благоевград, но и региона.

Ето и коментара и другата гледна точка на Илко Стоянов,публикуваме без редакторска намеса:

 След пропуснатата възможност за кандидатстване за изграждане на първия индустриален парк в Благоевград по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и пропуснатите ползи от това бездействие в размер на 40 милиона лева БЕЗВЪЗМЕЗДНО финансиране, дойде ред и на втория голям провал на Байкушев, този път по програмата “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап 1”.

На 22 декември, точно преди Коледа, на Фейсбук страницата на община Благоевград се появи съобщение, че МРРБ е одобрило 18 сгради в Благоевград с обща стойност на СМР в размер на 16 567 357 лева. В двата работни дни до края на 2023 година, тази “срамежлива” информация беше още по-успешно неглижирана, особено в контекста на повишението на такси и данъци, гласувано от общински съвет. Вчера, отново на фейсбук страницата на община Благоевград се появи информация, че се пристъпва към втори етап от процедурата.

И така някак си неусетно покрай празниците, все пак успяхме да разберем, че пропуснатите ползи за БЕЗВЪЗМЕЗДНО финансиране на над 60 частни сгради възлиза в размер на 33 432 643 лева.

И ако за индустриалния парк тези пропуснати ползи изглеждаха някак си косвени, то в конкретния случай рефлектират директно върху домакинствата в Благоевград.

Дори можем да говорим и за преки загуби, тъй като единствените, които вложиха парични средства в този процес бяха хората.

Общината обработи всички заявления, подаде ги в срок и … след това се смени човекът на кметския стол. Дойде “промяната”, но тя ни поведе назад във времето. Озлоблението, лъжите, липсата на екип, липсата на приемственост, но най-вече липсата на визия за бъдещето съвсем логично водят до негативни резултати.

Няколко пъти призовавам Байкушев да спре да руши изграденото до този момент, но той не може да се спре, опиянен е от властта, но не я разбира.

Такива сме си хората, различни. Едни умеят да градят и да правят добро, а други умеят да рушат и да се гордеят, че са лоши. Природа.

От подадените от моя екип проекти за енергийна ефективност на частни сгради, Благоевград беше сред първенците по подадени документи и 80 сгради кандидатстваха за одобрение. Хората приеха идеята , довериха се на община и държава, участваха изцяло със собствени средства, като предвиденият бюджет за Благоеград беше 50 милиона лева.

Сега обаче, хората от Благоевград се оказаха излъгани! И тези, които ги излъгаха си имат имена: Методи Байкушев - все още не го наричам кмет, докато не приключи съдебният контрол върху избора му и Андрей Цеков - министър на МРРБ. И двамата са горди съпартийци от ПП-ДБ, така че този път няма как да им е виновен някой друг.

Кметът на една община е длъжен да се бори за жителите на общината, а не за комфорта на съпартийците си в София. Хората нямат нужда от снимки във фейсбук с министъра, а имат нужда от реални действия с министъра.

Сигурен съм, че все още помните споровете ни с Николай Шушков, бивш областен управител и заместник-министър в МРРБ в служебните правителства, но независимо от това кой е бил прав и кой крив, в края на краищата двамата успяхме да постигнем успех с пускането на моста при село Покровник.

Към днешна дата, над 60 етажни собствености са ощетени от порочното решение на МРРБ, но вместо да го оспори, Байкушев се опитва да “замете проблема под килима”, опитвайки се да насочи хората към втория етап от процедурата. Тя обаче изисква 20% съфинансиране на СМР от домакинствата, а това означава, че НЕ Е БЕЗВЪЗМЕЗДНА.

Според мен, преди да се пристъпи към участие във втория етап от процедурата беше редно да получим отговори на въпросите какво се случи с първия етап и защо Благоевград беше лишен от близо 34 милиона, насочени ДИРЕКТНО за хората. Доверието между институциите и жителите на Благоевград е нарушено и без тези отговори не съм оптимист за успешен втори етап от програмата.

Около два месеца месеца управление доведоха до около 74 милиона пропуснати ползи за общината. За сметка на това получихме: осем милионен заем, вдигане на такси и данъци, както и фейсбук снимки с повече фотошоп за добро настроение. За сега.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество