Военният министър Тагарев посрещна контингента ни от Косово,Босна и Херцеговина на тържествена церемония в Благоевград

Военният министър Тагарев посрещна контингента ни от Косово,Босна и Херцеговина на тържествена церемония в Благоевград

„Няма да изпращаме кораби или войски в региона на Червено море. Това заяви в Благоевград министърът на отбраната Тодор Тагарев на брифинг с медиите.

Тагарев бе категоричен, че няма как да се включим в акцията без решение на Народното събрание.

Той заяви още, че предстои подписване на споразумение през следващата седмица в Истанбул между  Турция, Румъния и България за съвместен план за прочистване от плаващи мини на Черно море.

 "По него работим още от края на лятото. Достигнахме до съгласия за концепцията и следващата седмица моят заместник ще е в Истанбул за подписване. Скоро ще започне тази мисия, т. като войната в Украйна, започната от Русия води до рискове за нашата територия и за сигурността на корабоплаването. За да минимализираме тези рискове, се включват военноморските сили на трите страни, за да разчистват от мини. Знаете, че имаше 2-3 случая, когато кораби се натъкват на мини, което е много рисковано", допълни министърът.

Министър Тагарев бе в Благоевград, за да посрещне  завърналите се от успешната мисия  българските военнослужещи в Косово, Босна и Херцеговина.

Те бяха посрещнати с  официална церемония на площад "Македония“ в Благоевград.

"Това е поредната мисия на Българската армия, която беше изпълнена успешно. В продължение на почти 4 месеца изпратихме тази рота в Косова да усили силите на НАТО, тъй като знаете, че има напрежение в Западните Балкани и имаше нужда от усилване на присъствието на съюзни войски на територията на Косово, за да се стабилизира ситуацията и нашите военнослужещи изиграха своята роля за постигане на тази цел. Радваме се, че всички се върнаха живи и здрави, без инциденти мина цялата мисия“, допълни военният министър.

Коментари към новината

Още новини от Общество