Илияна Йотова в Югозападния университет: Не сме готови да поемем идващите у нас студенти от историческата диаспора

Илияна Йотова в Югозападния университет: Не сме готови да поемем идващите у нас студенти от историческата диаспора

"Държавата още не е създала социална и професионална инфраструктура, за да поеме оставащите у нас студенти от историческата ни диаспора. Над 90% от чуждите студенти с български корени искат не само да вземат диплма, но и да останат за магистратура, да станат докторанти. Нашето желание е да ги задържим и да останат тук, да създадат семейство, да се реализират професионално." Това заяви  вицепрезидентът Илияна Йотова в Благоевград . Тя посети Югозападния университет и се срещна с чужди студенти с български корени,които учат във висшето школо.

 Тя разговаря с тях в рамките на студентската лаборатория в различни вузове "Перспективи за развитие с българска диплома". Йотова чу от студентите защо са избрали да учат в България, трудностите, които срещат и възможностите за професионална реализация с българска диплома.

"Работодателите изпитват остър дефицит на работна ръка. Спонтанно е желанието им да привличат хора отвън за всякакви работни места. Дали обаче сме създали условия и система да задържим тези млади хора. Защото би било обидно да получат българска диплома, български паспорт, да останат няколко години и да потърсят своя късмет и професионална реализация навън. Мнението ми е, че не сме готови да ги поемем", допълни тя.

Обясни, че предвижда и серия от срещи с работодателски организации, синдикати, студентски общности, за да се изгради механизъм за задържане на тези българи от чужбина в страната ни.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество