Красиво, модерно и функционално читалище има Петрич-СНИМКИ

Красиво, модерно и функционално читалище има Петрич-СНИМКИ
Петрич има най-модерното читалище в Югозапада. Това стана възможно след огромен ремонт,който реализира общината.
Документите за обновеното читалище „Братя Миладинови – 1914“ в Петрич са вече факт, обектът е с разрешение за ползване от края на миналата година и предстои откриването му до края на месеца. Това казаха днес пред медиите кметът на общината Димитър Бръчков, заедно с експерти от общинската администрация. Те представиха културната институция и разказаха за обновленията, които са направени в нея.
Главният инженер на Община Петрич Николай Попов посочи, че сградата съвпада с първоначално обявената идея. Направена е и проверка от Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), допълни той.
Инж. Попов каза, че мястото, в което се е помещавал музеят преди да се премести в сегашната си сграда, е преустроено в арт галерия с кафе. Направена е вътрешна топлоизолация, за да не се разваля фасадата. Също така има нови вентилации, нови охлаждания, отопление, осветление, подмяна на ВиК инсталацията, осигурена е достъпна среда за хора в неравностойно положение, монтирана е вертикална подвижна платформа и са изградени достъпни тоалетни.
Ритуалната сграда, която също се намира в сградата на читалището в южния град, е с изцяло нова визия, а площта е запазена, каза Попов. Направени са декоративни венециански мазилки, дървесен фурнир, система от опънат таван „Барисол“, който олицетворява т.нар. звездно небе, посочи главният инженер.
Доника Дамянова, която е специалист „Инвестиционни дейности“, каза, че големият читалищен салон е изцяло обновен. Положени са топлоизолация по вътрешната страна на южната фасада и топлоизолация по външната страна на западната фасада. Монтиран е конструктивен скелет за укрепването на акустичната облицовка. Електроинсталацията е изцяло подменена. Изпълнена е нова инсталация за отопление и вентилация и има монтирани 14 климатика в залата и шест на сцената.
Дамянова посочи, че са изпълнени всички изисквания за пожарна безопасност и има изградени четири броя покривни люка. Всичко, свързано с акустиката на залата, е изпълнено по съгласуван проект, така че да получим една акустична среда, адекватна за всякакъв вид мероприятия, посочи още тя. Общо местата в залата са 464, като има изградени такива и за хора в неравностойно положение. Седалките и мокетът са изработени от негорим материал. Има нов авариен изход с пожароустойчива врата.
Фоайето също е с изцяло нов облик, каза началникът на отдел „Европейско развитие и програми“ Зорница Авгинова. Променено е с оглед на това да стане по-функционално, тъй като вече има обособена нова мултифункционална зала, която да приема гости или кръгли маси, посочи тя. Изцяло обновени са и кабинети, които са на школите към читалището.
Тя посочи, че е направен основен ремонт и на двете библиотеки – за възрастни и за деца. Те са с модерно оборудване и обзавеждане. Има обособени кътове за четене, терасата е остъклена, с цел да бъде приобщена към библиотеките и да се осигури място за четене. Обособени са места за работа с компютър. В детската библиотека има интерактивен екран, който да служи за провеждане на извънкласни занимания, интересни игри за посетителите или презентиране на информация пред читатели и клубове, посочи Авгинова. Библиотеката разполага и с маса-игра, на която могат да се играят обучителни игри.
Още при стартирането на проекта „Модернизация на културна инфраструктура читалище „Братя Миладинови – 1914“ ние ясно изразихме нашата визия. Това очаквахме, това се получи, каза кметът на общината Димитър Бръчков. Той благодари на колегите си от Общинската администрация, с които са защитили безвъзмездното финансиране по Оперативната програма, и на членовете на Общинския съвет, които са подкрепили собственото участие.
Кметът посочи, че са реализирали модерна и функционална сграда, която е обзаведена и оборудвана според всички съвременни стандарти за духовно поприще, така че да бъде комфортно и уютно за културните дейци, и децата на школите. „С тази грижа за културната инфраструктура показваме отношение и отговорност за бъдещите поколения“, допълни той.
По думите му са изготвени необходимите документи и проекти, с които са кандидатствали за ремонти и на читалищата в селата Марикостиново и Коларово.автор- БТА

 

Коментари към новината

Още новини от Общество