Къде през уикенда? Тази събота посоката е Струмяни,Боговете на виното слизат там

Къде през уикенда? Тази събота посоката е Струмяни,Боговете на виното слизат там

Къде да идем през уикенда и да си прекараме весело?  Тази събота посоката ,която ви предлагаме е община Струмяни. Там ще се състои най-атрактивния и красив празник на виното.

Начален час: 10:30 часа
Място: Лозовите масиви в местността Масовец, с. Илинденци с ритуал по посрещане на свитата на Боговете на виното, празничен водосвет и благословия за плодородна винарска година и зарязване на лозята.
Празникът по традиция ще започне в местността „Масовец“, където ще бъде отслужен празничен водосвет. Свитата на Боговете на виното, както всяка година, ще слезе от величествената Пирин планина за древната церемония с пречистващия огън и зарязването на лозята. Ще видите на живо ритуала Розали.

Виното е емблема на този район и местните хора най-много се гордеят, че само тук вирее и се отглежда прочутия сорт бяло грозде Керацуда.

От него се прави елексирно бяло вино,което като се отвори порозовява.

Около 1000 дка от този най-стар сорт бяло вино са оцелели в общината. От това вино са пили някога траките. Край река Струма гроздето е най-вкусно, а виното е божествено, категорични са жителите на Илинденци.

Начален час: 12:30 часа
Място: Площада на с. Илинденци с церемония по награждаване на най-добрите бели и червени вина от региона, избиране и коронясване на Царя на виното, откриване на кулинарна изложба, представяне на ретроспективна фото – изложба на празника и богата културно-развлекателна програма с участието на фолклорна формация „Ограждена“, Илинденски хороводен оркестър, празнична фолклорна китка представена от танцов клуб „Малешевска китка“ от община Струмяни, танцов клуб „Перуника“ – гр. Кресна, танцов клуб „Македонска хубост“ от гр. Сандански, както и ансамбъл „Македонци“.
Заповядайте заедно да се потопим в очарованието и магията на автентичната местна природа и заедно да се докоснем до мистиката на пенливите бели и червени вина, наситени с богати аромати, емоция и неповторим вкус, събрал любовта и пъстрата душевност на хората, живеещи по поречието на р. Струма от векове, създаващи божествената напитка Керацуда с много любов, усърдие и трудолюбие.
Наздраве и добре дошли в с. Илинденци!
автор-Пирин Нюз

 

Коментари към новината

Още новини от Общество