Яне Янев предвожда протеста на фермерите край Ново Делчево

снимки Иван Мушкаров
снимки Иван Мушкаров

Политикът от близкото ни минало Яне Янев и днешен животновъд предвожда протеста на фермерите в Югозапада.

Самият той от години има ферма край Сандански и се издържа от продажбата на телешко месо.

Днес той оглави протеста на фермерите,които блокираха пътните артерии за граничните пунктове Кулата и Златарево край Ново Делчево.

Янев обяви,че цялата схема и законодателство засягащи аграрния сектор е сбъркана.

Болшинството тук са производители на телешко месо. Искам да ви кажа, че към днешна дата в България се произвежда 7 хил. тона телешко месо, разделено на 6 млн. души българи, това прави по 1.2 кг. на година или това ще рече, че всеки българин има право на 100 грама телешко месо на месец, собствено производство. Иначе големите вериги са пълни с какви ли не месища от държавния резерв на други държави, които са замразени с по 20 – 30 години и целият народ се трови. Отива петък – събота, пълни кошниците с вредните и канцерогенни меса и други продукти като млека и зеленчуци, и после се питаме защо раковите отделения са пълни. Ето за това са пълни, защото българското земеделие и животновъдство е тотално ликвидирано. Сбъркан и опорочен е целият модел“, каза още Янев.

"Тези репресии, които този административен апарат създава, карат фермерите вместо да произвеждат, да се занимават с това как да се пазят и как да се бранят от проверяващите. Това ли е същинската работа на фермера – да седне и да попълва абсолютно измислени дневници и какви ли не документи, за да доказва, че е пред ликвидация и фалит. Повече не може така! Това, което правим днес е само предупреждение. Оттук нататък мерките, които ще се вземат в национален мащаб са много по-силни и много по-значими. Ние няма как повече да бъдем подлагани на тези експерименти. Фермерите са превърнати в опитни зайчета и всяка година с тях се правят какви ли не експерименти. Ако вземете новия програмен период и видите всичко, което е заложено като изисквания, то на практика това е последващата стъпка за тотална ликвидация на животновъдство, зеленчукопроизводство, на зърнопроизводство и на абсолютно на всичко“, подчерта той.

Според Янев има "едни тарикати в София“, които се чудят как да конфронтират браншовете по между си, чудят се какви глупости да изговорят от телевизионните екрани. "Това не минава. Земеделският производител е стъпил здраво на краката си и този път е готов да даде отпор.

Фермерите  блокираха „Струма“ при санданското село Ново Делчево. Към тях се присъединиха и колегите им от  Благоевград, Кресна, Сандански, Петрич и Симитли.

Това е първият протестен ден за земеделците от област Благоевград. Те изкараха стадо с кози и поставиха бали сено на пътя. автор-Пирин Нюз

Коментари към новината

Още новини от Общество