Президентът Румен Радев в Банско: Истинската тема на деня е случаят Божанов, а не ротацията

Президентът Румен Радев в Банско: Истинската тема на деня е случаят Божанов, а не ротацията

Истинската тема на деня е случаят с Мартин Божанов. Разрешаването на този случай е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава. Или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Трябва  операция за дезинтоксикация на институциите. Това заяви в Банско президентът Румен Радев.

"Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт, единствено с политическа протекция. Нашето общество така и не разбра кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи еврото и неговите джуджета“, каза още държавният глава.

 "Или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Необходима е непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости.

"Това е тест не само за съдебната власт, а и за правителството, и за Народното събрание. Имат шанс да изкарат България на нов път. Ако не успеят, това означава, че или не могат, или не искат да се справят с мафията", каза още Румен Радев по темите на деня.

Държавният глава беше категоричен, че ще използва всички инструменти, с които разполага президентската институция и ще настоява за разрешаване на случая Божанов.

Според него не е  изключено да се появят и още подобни скандали, като допълни, че така и не сме научили какво е станало с Алексей Петров.

Всички държавни институции трябва да си дадат сметка, че ако оставят този случай да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго.

На въпрос за предстоящата управленска ротация президентът увери, че ще спази конституционните си задължения, ще проведе консултации с партиите и ще връчи мандат на първата политическа сила, която е ГЕРБ.

Коментари към новината

Още новини от Общество