Бюджетът на Благоевград приет с дефицит от 20 млн.лева

Бюджетът на Благоевград приет с дефицит от 20 млн.лева

Бюджетът на община Благоевград бе приет на извънредно заседание на Общинския съвет след дълги дебати. Той е малко над 45 млн.лева, но  общият дефицит ,натрупан от минали години, който трябва да се разплати в рамките на тази година е малко над 20 млн.лева. А това няма как да стане без да се тегли заем, се разбра от бюджетната рамка.

В бюджета за 2024 година са предвидени средства, както за текуща издръжка на общинските дейности, така и за неизградени обекти, за които липсват пари по сметките на Общината. Сред тях са: ул. „Промишлена“, ремонт на Камерна опера и укрепване на свлачището по пътя за м. Бодрост. Проверка на АДФИ установи,че 4 млн.лева от държавното финансиране за укрепване на свлачището,ко5ито са били преведени на общината , са били използвани за други разх оди от предишния кмет Стоянов. Той има наложен акт, но парите трябва да се намерят отнякъде или да се върнат в централния бюджет, каза кметът Байкушев. Има и излезли доста осъдителни решения, които също трябва да се платят през тази година.

Добрата новина е, че в държавния бюджет са предвидени 50 млн. лева за инфраструктурни проекти само за община Благоевград. Ще бъдат ремонтирани 20 улици, стана ясно от приетия бюджет. От тази година бяха увеличени и данъците на благоевградчани, така че за тях се оформя година на стягане на коланите.

"Бюджетът е политика, не е само числа, които да управляваме. Предвидили сме реални приходи, които ще реализираме през тази година, разходната част е намалена.

Макрорамката на Бюджет 2024 година е в размер на 45 785 337 лв. Предвидените разходи пък са в размер на 43 599 688 лв., което означава, че положителният баланс за годината ще бъде в размер на 2 185 649 лв. Дефицитът в Бюджет 2024 година е в размер на 20 209 868 лв. това са основните параметри на бюджета, каза кметът Байкушев.

Сред основните приоритети, залегнали в Бюджет 2024 година са благоустрояване на града, повече пари за малките населени места и образование, развитие на социалните услуги, културата, спорта и други.

Кметът Байкушев добави, че Община Благоевград работи много активно и за привличането на повече инвеститори, с което се очаква да се генерират и повече приходи в общинската хазна. Друга важна задача пред общинското ръководство е да се актуализират общинските такси, така че да бъдат адекватни за времето си и да са сравними с тези на останалите общини.

Бюджетът бе приет с 36 гласа „за“,два против и аплодисменти от залата.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество