Отпуснаха пари за Хераклея Синтика

Отпуснаха пари за Хераклея Синтика

Предстои пореден етап от археологическите проучвания в античния град край петричкото село Рупите. Екипът на Людмил Вагалински, който разкри серия находки в Хераклея Синтика, е готов за тримесечна интензивна работа. Продължава проучването на големия канал Клоака Максима, а също и акропола. От Община - Петрич, информираха, че е предвидено финансиране на разкопките в размер на 300 000 лева. Те са от държавата. Постъпленията са от бюджета на културното министерство. Предстои да се сключи договор с Националния археологически институт към БАН.

Отделно от тази сума са заложени пари от хазната в Петрич са социализациия на Храклея Синтика. Както вече информирахме, 4 578 414 лева са от изтеглен заем от кметския екип, който ще се погасява 20 години. Общински финансисти коментираха за Еновина, че плащанията ще са от приходи при посещенията в античния град. Голяма част от местните парламентаристи обаче смятат, че сумата от МРРБ е достатъчна за дейностите.

Проектът предвижда развитие на обекта в две зони – Зона за културно-историческо наследство и Зона за социализация на археологическия обект. Преди дни на място беше регионалният министър Иван Шишков, който дебатира за развитието на града с кмета Димитър Бръчков. Зоната за социализация е разположена на около 500 метра от разкопките в посока към храма на Ванга в местността Рупите. 

В Зона 1 ще бъде изграден паркинг и билетен център. Ще се направи консервация и реставрация на разкритите археологически наподки, така, че да се запази автентичния им вид. Заложени за консервация са жилищният квартал, крепостната стена, гражданската базилика, част от форума на сграда, верижни помещения северно от него, занаятчийския квартал и част от античната канализация.

Ще ма детски лагер в античния град, ще се провеждат Хераклейски празници на изкуствата, фестивали за класическа, джаз и фолклорна музика, празници на виното, детски фестивал на хераклейските занаяти с производство на маски, монети, керамика. В лагерната зона децата ще имат възможност за няколкодневен престой с организирани занимания, изнесени открити уроци и демонстрационни практики. Така Хераклея Синтика ще се превърне не само в най-добре развит археологически обект, но и в образователен център за деца и младежи. Чрез съпреживяване децата ще опознават и обикват природното и културното наследство на страната ни, планират по проекта.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество