Масово се вихри кучешки туризъм между общините

Масово се вихри кучешки туризъм между общините

Схемата наречена “кучешки туризъм” не е спряла, общини масово си прочистват улиците като прехвърят бездомните животни в съседни населени места. В последните два месеца по улиците на Благоевград масово се появиха нови улични кучета. Според управителката на местния приют Ирена Везенкова те били прехвърляни от съседни на Благоевград общини,в които няма изградени приюти.  Схемата била следната -общините сключвали договори с частни фирми за ловене на четириногите, но те с бусове по нощите ги изсипвали в други населени места. Преди два дни инспектори от Благоевград гонили бял бус, който изсипал поредна партида бездомничета, но не успели да заловят нарушителя. И камерите не помогнали, за да идентифицират номера на буса.

За една община кучешките приюти са само големи разходи,които тежат на бюджета, от тях печалба няма. Затова и доста общини в Пиринско нямат приюти и си решават проблемите чрез кучешкия туризъм, казва управителката Везенкова.

В Благоевград предишните управници правеха сметка да градят нов кучешки приют, но сегашния кмет Методи Байкушев обяви,че се е отказал от тази идея.  Според него и хората трябва да станат по-съвестни и да кастрират домашните си любимци, да ги регистрират, а не да им се радват и после да ги хвърлят на улицата. Напоследък се забелязала тенденция ловджии да изоставят нежелани кучета, които са се родили от иначе верните им партньори за лов.  автор-Пирин Нюз

Коментари към новината

Още новини от Общество