РАЗЛОГ ОТБЕЛЯЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ - ТРЕТИ МАРТ

РАЗЛОГ ОТБЕЛЯЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ - ТРЕТИ МАРТ

Разлог отбеляза 146 години от Освобождението на България от османско иго, прекланяйки се пред паметта на загиналите за Свободата, с пукот на пушки, празнична заря, спазване на ритуала по запалване “Огъня на свободата” (Гаре) и дълги хора на площад “Преображение”.

В началото на програмата, съпроводена от военен ритуал по полагане на венци и цветя, с участието на военнослужещи от състава на Трето бригадно командване, кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев поздрави присъстващите, а след това всички заедно се поклониха “на колене” пред подвига на хилядите опълченци, героично сражавали се на Шипка, знайни и незнайни български синове, руските, белоруските, украинските, финските воини, воините от много други националности, пред достойните 33-ма мъже от Разложкия край, дали живота си в името на Свободата на България.

Под съпровода на Духов оркестър към НЧ “15 септември 1903-1909 г.” венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха положени от инж. Красимир Герчев (кмет на община Разлог), г-жа Мария Димова (областен управител на област Благоевград), адв. Иван Димитров (председател на Общински съвет- Разлог), майор Узунов (от името на командира на 3-то бригадно командване Благоевград), Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и свещеници, Исторически музей- Разлог, Народно Читалище „15 септември 1903- 1909 година“, представители на Национално хайдушко движение, МБАЛ “Д-р Асен Велев” ЕООД, социални центрове и общински предприятия, учебни заведения, представители на Ротари клуб Банско-Разлог, политически партии и организации, признателни жители и гости на град Разлог.
Програмата по повод Трети март продължи с изпълнения на Детска фолклорна група "Мехомийчета", с ръководители Мариана Манолева и Милко Бошнаков и Детско - юношески танцов състав "Разложенче", с ръководител Данаил Атанасов.

С пукот на пушки, празнична заря, под звуците на песента “Хубава си, моя горо”, представители на Националното хайдушко движение спазиха вековния ритуал за пречистване на земята със запален огън от свещеното растение хвойна, познат още сред местното население като „Гаре“.
По традиция около “Огъня на Свободата” се изви и пъстро хоро, под празничните изпълнения на зурнаджийски оркестър “Манетата” и народния певец Никола Тодоров, който зарадва всички празнуващи с любими народни песни.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество