Ректорът на ЮЗУ : Няма фалшиви дипломи, студенти няма да полагат наново изпити

снимка Инфомрежа
снимка Инфомрежа

В ЮЗУ няма фалшиви дипломи за висши образования, няма нелегитимни изпити и наши завършили студенти няма да се явяват повторно на изпити. Това заяви на брифинг ректорът на ЮЗУ проф.д-р Николай Марин.

От три месеца скандали тресат висшето учебно заведение, правят се проверки, носят се слухове, което тревожи и студенти и преподаватели.

Преди три месеца бившият преподавател доц.Стоян Дечев подал сигнал в министерство на образованието, в който твърди,че в университета се правят фалшификации. В социалните мрежи обяви,че е открил нанесени от него оценки за положени изпити от студенти в специалността Право, без той да ги е изпитвал и да се е подписвал в Главната книга.

Последва светкавична проверка на комисия от МОН,която по-късно разпространи съобщение до медиите, в което  се казваше,че има десетки открити административни нередности.

Междувременно и прокуратурата се самосезира от медиите и образува проверка, която ще приключи на 20 март.

Ректорът Марин обаче не е съгласен с констатациите на извършената проверка от МОН. Затова той е  поискал да бъде направена повторна проверка в университета от МОН, която да завърши „с конкретни ясни и възможни за изпълнение препоръки“.

„Проверката протече без в нито един етап на мен като лице, което се съдържа в сигнала като бивш декан и настоящ ректор, да ми бъде дадена думата. На практика проверка нямаше! За резултатите от проверката разбрахме на 17 декември от прессъобщението на МОН, което е публикувано в часа на провеждане на тържествения академичен съвет в ЮЗУ.

Марин уточни, че в качеството си на ректор не е получил доклад от извършената проверка.

Получихме писмо на 23 януари – 6 дни след прессъобщението на МОН и 4 дни след като е подписано от министър Цоков. На ЮЗУ не бе дадена думата да се защити. Печално е, че МОН постъпва така,каза проф.Марин.

Коментари към новината

Още новини от Общество