Преговорите пропаднаха, отиваме отново на избори

Преговорите пропаднаха, отиваме отново на избори

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пропаднаха, което означава ,че отиваме отново на извънредни парламентарни избори. Това стана ясно от извънредния брифинг, който тази вечер даде Мария Габриел и  екипът и за преговори.

В понеделник до 12 ч., ако ПП-ДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си, тогава можем да говорим. Иначе връщаме мандата и правителство с втория мандат няма да има. Отиваме по-скоро на нови избори, заяви Деница Сачева.

Първата промяна дойде с искане за промяна на ротацията, тя бе свързана с поста на премиер и министър на външните работи. След това ми беше изпратен меморандум, докато пътувам.

От началото съм заявила какво е неприемливо за мен в този меморандум", това заяви Габриел.

"След това се проведе дебат в Народното събрание (НС), когато дойде и оставката на премиера Денков. Нищо не я налагаше, докато не бяхме изговорили детайлите. Стигнахме до момент, в който поставихме и нашето споразумение.

Имаме различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет, като равнопоставен партньор. Не са ни убегнали предизборни слогани по време на преговорите.

Чух много етикети. Ще подмина и фразата, че и "случващото се ще има отражение върху моята кариера, включително и извън България".

Първата политическа партия, с най-много депутати, трябва да бъде представена в управлението и равнопоставена. Трябва да е ясно кой носи отговорност и за какво.

Дори и днес, въпреки че имаме различия, предложихме да бъде гласуват съставът на сегашното правителство, само с ротация на премиера и вицепремиера и да продължим да работим върху споразумението. Това бе категорично отхвърлено.

Затова оставаме твърдо на позицията, че състав, реформи, програма, вървят ръка за ръка", заяви тя.

"Исканията са на масата, те трябва да бъдат обсъдени. Ние иначе виждаме кой може да тласне държавата към това да няма стабилно правителство. 

Днес сме предложили да има само ротация между премиера и вицепремиера и да остане сегашният състав на правителството и да бъде даден ясен сигнал, че всеки министър е отговорен за ресора си.

Ние нямаме никакви различия и за регулатори и за съдебна реформа и за борба с корупцията. Реформите досега се случиха и благодарение на ГЕРБ-СДС, искаме равнопоставеност", допълни Габриел.  

"Ще върна празен мандат на президента", поясни тя.

Коментари към новината

Още новини от Политика