75 възрастни хора от община Симитли получават грижа у дома по европроект

75 възрастни хора от община Симитли получават грижа у дома по европроект

Хората, включени в проекта "Грижа в дома", имат неистова нужда от този тип грижа, според социалния асистент Севделина Николова от Симитли. Проектът се изпълнява на територията на общината в рамките на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014 - 2020 г. и обхваща 75 потребители – възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. 

Севделина Николова е социален асистент на двама свои роднини и на други двама души. По думите ѝ е изградено доверие между нея като социален асистент и потребителите. Това са дейности, които не всеки може да свърши, имам представа за нуждите на всеки от тях до най-малката подробност, доверието е важно, защото не всеки потребител желае който и да е да застане като техен асистент, разказа Николова. 

Грижата в домашна среда включва домакински дейности, но и сътрудничество, когато потребителите трябва да посетят определена институция или болнично заведение. Закупуваме им и лекарства, пазаруваме, когато позволява ситуацията оказваме и съдействие на потребителите, за да имат социални контакти, посочи социалният асистент. Това са хора, които имат много потребности и невъзможност сами да се справят в много насоки, допълни тя. 

Ние, социалните асистенти, нямаме много голям избор относно работа и на първа линия са ни потребителите, ние сме длъжни да се съобразяваме с тях и техните нужди, за да се чувстват добре, каза още Севделина Николова. 

Този проект ще се изпълнява до 3 юли, но след тази дата разписахме ново споразумение, което удължава срока с още шест месеца, каза за БТА ръководителят на общинско звено "Заведение за социални услуги" в Община Симитли Ивайло Гоцев. Това е добра новина и възможност за потребителите, а и за хората, които сме наели както да се грижат за близките си, така и да продължат своята заетост, допълни той.  

Проектът надгражда досегашни подобни проекти, свързани с предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Община Симитли работи много активно в развитието на социалната политика, свързана с предоставяне на грижа на най-уязвимите и рискови социални групи, а с този проект обхващаме тези целеви групи, които са хора с тежки увреждания и възрастни, самотно живеещи хора, които са в невъзможност да се обслужват сами, коментира Ивайло Гоцев. 

За потребителите полагат грижи 24 социални асистенти, психолог и медицинска сестра. Фактът, че вече толкова години изпълняваме проекти по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ни показва, че има смисъл, посочи още ръководителят на социалното звено в Община Симитли. БТА

Коментари към новината

Още новини от Общество