За пореден път Станимир Топалски спечели кушията в Крупник

За пореден път Станимир Топалски спечели кушията в Крупник

В село Крупник отбелязаха Тодоровден с водосвет и традиционни кушии. На празничното честване се насладиха стотици хора – от малки до възрастни и присъстваха на тържественото откриване на празника.

След като всички красиви коне и техните стопани изпълниха поляните на селото, бе отслужен водосвет за здраве и захранване на конете. На гиздавите коне позираха и деца, облечени в народни носии.

За 10-ти път кушията в симитлийското село Крупник спечели 40-годишният Станимир Топалски с кобила Лиса.
В първата гонка стана инцидент, след като засечен от друг кон, кон хвърли ездача си. Полицията и стюардите охладиха страстите и гонките продължиха.

Конският Великден продължи с тегленето на шейна с две бетонни траверси, които едва половината от участващите коне успяха с много зор да изтеглят до финалната линия.

Според народните обичаи Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден, именно за това най-интересният момент от празничния ден е кушията.

Кметът на село Крупник Александър Равначки посрещна всички гости и се беше погрижил за добрата организация на празника и поздрави всички участници.

Празникът в село Крупник уважиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народните представители Стефан Апостолов и Станислав Богдански, общественици, жители и гости на община Симитли.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество