Кметът Байкушев след среща в кв.Струмско: Политически лица си играят със страховете на хората, няма да има бежански лагер в квартала

Кметът Байкушев след среща в кв.Струмско: Политически лица си играят със страховете на хората, няма да има бежански лагер в квартала

Кметът на Благоевград Методи Байкушев се срещна с жителите на квартал „Струмско“, за да потуши напрежението сред хората, породено от появили се слухове в социалните мрежи,че ще се строят социални жилища за бежанци в квартала.

Изненадата за кметския екип бе голяма, когато видяха,че на срещата се отзоваха доста хора, които не се побраха в училищна стая и се наложи в спортния салон да се преместят.

Кметът Байкушев разясни,че никой няма намерение  да строи бежански центрове в района.

Той представи пред тях проекти на общината,според които в Струмско ще се изграждат следните сгради:

1. Нова сграда за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания. Целта на тази социална услуга е да замени „старческите домове“. Тя е аналог на Домовете за стари хора, но в значително по-модерна форма. 

2. Нова сграда за резидентна грижа за лица с трайни увреждания – особено необходима нова социална услуга, предвидена в Националната карта на социалните услуги; 

3. Общински жилища с общо предназначение като общински жилища (не за бежанци или за определени етноси). Целта е да се осигурят и достатъчно жилища за:  – млади семейства в нужда; - за ползване от завръщащи се в Благоевград специалисти или привличане на други, например медицински персонал;  – за ползване като ведомствени от изпълнители от културните институти, които са от други градове. 
Хората заявиха,че искат инфраструктурата да се оправи и желаят в квартала да има парк, а не социални центрове.

Сред проявилите интерес имаше и активисти на Възраждане, които се опитаха да създават провокации.

„ Изглежда, че тази тема се използва от политически лица, които играят със страховете на хората.   
Вярвам, че ще успеем да докажем, че приоритет на екипа ни е да подобри качеството на живот във всеки квартал и населено място от общината,коментира кметът Методи Байкушев и обеща среща на всеки, който се съмнява в добрите намерения.

„Нашата цел е да подобрим средата и да създадем по-добри условия за живот във всеки квартал и всяко населено място в общината, кв. „Струмско“ е сред приоритетните в програмата за развитие. Ще работим за превръщането на междублоковите пространства и калните петна в зелени площи с модерен европейски облик “, заяви още кметът Методи Байкушев.

Градоначалникът представи подробно плановете за развитие на кв. „Струмско“. Той запозна присъстващите с проектите, които предстои да бъдат реализирани. Сред тях са:

Благоустрояване на ул. „Юрий Гагарин“, ул. „Кресна“, проект за изграждане на ул. “Заря“ и ул. „Влахина планина“, реконструкция на спортна площадка в района на пощата, проект за реконструкция на междублоково пространство, намиращо се между ул. „Броди“ и ул. „Яне Сандански“, както и самата ул. „Броди“ .

Предвижда се още да бъдат проведени отчуждителни мероприятия за ул. „Освобождение“ и ул. „Струма“, както и да бъде подменено изцяло осветлението в квартала.

По време на срещата присъстващите споделиха своите притеснения, че на място няма достатъчно зелени площи, детски и спортни площадки.

Кметът пое ангажимент Община Благоевград да търси варианти за решаване на конкретните проблеми и декларира абсолютна готовност за провеждане на последващи срещи с жителите  на квартал „Струмско“.

 „ Това, което поемам като ангажимент е да идвам на място поне веднъж годишно. Ще се срещна с вас и в края на мандата и тогава ще проверим дойдоха ли бежанци в Благоевград. Подозирам, че темата се използва с политически цели и някой се възползва от страховете на хората. Аз такова нещо не бих направил със своите сънародници, за да трупам дивиденти“, заяви кметът пред над 100 жители на кв. „Струмско“.

Коментари към новината

Още новини от Общество