Международния ден на танца празнуваха в Гоце Делчев

Международния ден на танца празнуваха в Гоце Делчев

Да се чества Международния ден на танца в Гоце Делчев е традиция от преди петнадесет години. 29 април е определен за такъв от ЮНЕСКО. Да се чества Международния ден на танца в Гоце Делчев е традиция от преди петнадесет години. 29 април е определен за такъв от ЮНЕСКО. Международният танцов комитет на Международния театрален институт избира 29 април за Ден на танца. Датата е символична – всяка година на 29 април се празнува рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер.

 

И тази година в края на април площадите на Гоце Делчев заискриха с багрите на народните носии, огласиха се от ритмите на народните песни и усетиха стъпките на народните хора. Двудневният разникът стартира вчера в късния следобед с атрактивно дефиле от площад „Гоце Делчев“, през главната улица „Търговска“, до площад „Македония“. За радост на жители и гости на града в пъстрото дефиле танцуваха самодейни танцови формации от детски градини, средношколци, неорганизирани любители-танцьори от всички възрастови групи.

 

Да покажат красотата на танцовото си изкуство освен от града и района, на сцената на празникът на танца на площад „Македония“ се явиха танцови състви от различни краища на страната, от Винарово, област Видин, от Асеновград и др. Тази година специално участие в Деня на танца в Гоце Делчев взе ансамбъл „Керамичар“ от град Велес, Република Северна Македония. Днес в градският парк, в денят на народният, предвелински празник „Цветница“ също бе весело и пъстро. За участниците в празникът на танца и всички желаещи, днес в градция парк се проведе открит урок по български фолклорни танци. Ежегодното честване на Международния ден на танца се организира от община Гоце Делчре и читалище „Просвета 1865“ и с подкрепата на местни предприемачи.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество