Благоевградчанинът Константин Цеков от група ФСБ получи президентски медал

Благоевградчанинът Константин  Цеков от група ФСБ получи президентски медал
Благоевградчанинът Константин Цеков от известната група ФСБ получи президентско отличие за изкуство
 
Отдадените на високите творчески стандарти и родните художествени традиции български творци са пример и неделима част от духовната мощ на България. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 по удостояване с Почетния знак на президента на предложените от инициативни комитети народни певици Калинка Згурова от Странджанската фолклорна област и Лиляна Галевска от Шопската фолклорна област, музиканта и композитор Константин Цеков, хореографа Анатолий Клочков и читалищните деятели Денка Евстатиева и Анита Тарасевич.  
 
В приветствието си към отличените държавният глава посочи, че те са безспорни авторитети и достоен пример за следване в своите поприща на музикалното, певческото, танцовото изкуство и читалищното дело. „Вие олицетворявате потенциала на България и това, което можем да постигнем, когато се посветим на отговорната мисия да градим духовност и да утвърждаваме авторитета на Родината далеч отвъд нейните предели“, заяви държавният глава. Той открои приноса на удостоените с Почетния знак на президента към съхраняването на родните традиции и културната ни идентичност и предаването ѝ на младите поколения. „Обединили воля, интелект и талант, вие вдъхновявате и водите с личен пример“, добави президентът.
 
„Вашите изключителни постижения са онази здрава основа, върху която ние градим България като държава на духа“, подчерта държавният глава и посочи, че церемонията по удостояване с Почетния знак на президента е израз на признателността на цялото общество към отличените за техните родолюбие и всеотдайност, за тяхното творчество и за това, че предават своите ценности и устрем на младото поколение, за да пребъде България.
 
Анатолий Клочков получи отличието за значимия си принос като хореограф, преподавател и художествен ръководител, както и за активната си роля в утвърждаването на съвременното образование и творческия облик на българското танцово изкуство, както и по случай неговата 75-годишнина.
 
Денка Евстатиева и Анита Тарасевич бяха отличени за своя значим принос като активни деятели на съвременното общонародно читалищно дело, както и за тяхната значима роля за формирането на съвременния облик на българските народни читалища и съхраняването на техните традиции.
 
Калинка Згурова и Лиляна Галевска бяха удостоени с Почетния знак на президента за значимия си принос, цялостно творчество и активност в съхраняването на певческата традиция и народните песни от Странджанската фолклорна област и от Шопската фолклорна област, както и за ролята им в развитието и утвърждаването на стойността на културното наследство на България.
 
Признанието получи и Константин Цеков за своя значим цялостен принос като уважаван и признат музикант, композитор, аранжор, вокалист и продуцент, както и за активната си роля в творческото обогатяване, развитие и утвърждаване на съвременния облик на българското музикално изкуство.
 
От името на отличените Калинка Згурова изказа благодарност към президента за оказаното уважение и на Съюза на тракийските дружества в България за приноса към съхранението на паметта и традициите през годините. „Ще продължим да работим за културата на България“, подчерта Калинка Згурова.
 

Коментари към новината

Още новини от Общество