Над 40 участници от страната събраха Националните спортни игри за трансплантирани „Да! За живот!“

Над 40 участници от страната събраха Националните спортни игри за трансплантирани  Да! За живот!

Над 40 участници от цялата страна събраха Националните спортни игри за трансплантирани, които се проведоха в Югозападния университет Неофит Рилски – Благоевград по инициатива на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) и с подкрепата на община Благоевград. Трансплантирани хора, медици, ангажирани в процеса донорство и трансплантация, представители на неправителствени организации, Български младежки Червен кръст и други поддръжници на каузата се включиха в спортната надпревара, за да кажат заедно „Да! За живот!“.

Преди началото на игрите мотористи от мотоорганизация Widows Sons & Masonic Riders Grand Chapter Bulgaria (WSMR), представители на фондации П.У.Л.С. и „Движение на българските майки“ изразиха своята подкрепа към каузата с мотошествие през централните булеварди на града, след което се присъединиха към официалните гости.

Събитието беше официално открито от домакина проф. д-р Николай Марин и изпълнителния директор на ИАМН г-жа Иванка Динева.  Приветствия към участниците отправиха заместник-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, съветникът на министъра на младежта и спорта в служебното правителство и председател на Българската федерация по бадминтон д-р Володя Златев, изпълнителният директор на Националната агенция по трансплантация на Румъния д-р Генади Ваташки, началникът на отдел „Информационни системи“ на Агенцията по трансплантация в Молдова Дориан Вистерничеану, г-н Даниел Капсъзов президент на WSMR. Сред гостите бяха председателят на Федерацията по спортна гимнастика Йордан Йовчев, д-р Денислава Ангелова – председател на Асоциация „Докосни дъгата“, почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо, Димитър Стефанин – финалист от Dancing Stars – България, 2024 г. и победител в  Dancing Stars – Австрия, 2023 г. и др.

Поздравителни адреси към организаторите и всички участници изпратиха президентът на Република България г-н Румен Радев, вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова, председателят на Комисията по здравеопазването, 49-о Народно събрание проф. д-р Костадин Ангелов, служебният премиер Димитър Главчев, служебният министър на здравеопазването Галя Кондева и служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков.

Музикален поздрав към участниците и гостите поднесоха студенти от Факултета по изкуствата.

Спортният празник  на хората, получили втори шанс за живот, и техните лекари започна с плувците и продължи с надпревара в спортовете тенис, тенис на маса, бягане 60 м, мини голф, бадминтон и дартс.

В края на деня на емоционална церемония всички участници, проявили своя висок спортен дух, бяха наградени с медали. Отличени бяха и студентите,  преподавателите и представителите на Студентския съвет, участвали в организирането на събитието, както и всички други поддръжници на каузата в този ден. Ректорът проф. д-р Николай Марин изненада участниците, откроили се с активно присъствие и постигнати резултати в спортната надпревара, със специални награди, предоставени от А1. В 20.00 часа фасадата на Спортния комплекс на Югозападния университет грейна в зелено – цветът на донорството и трансплантацията, в  израз на подкрепа.

 В рамките на събитието се състоя  международна работна среща, на която бяха обсъдени  възможностите за бъдещи съвместни  инициативи.

Коментари към новината

Още новини от Общество