Настроение, празнични ритуали и шествие за 24 май в Гоце Делчев

Настроение, празнични ритуали и шествие за 24 май в Гоце Делчев

Всеки един българин помни завинаги вълнението от химна „Върви народе възродени“, слънцето и сълзите в очите на абитуриентите които на този ден поемат нов път. Празнично и радостно, и с мъничко тъга бе изпълнена атмосферат днес и в двора на на най-старото средно училище в гр.Гоце Делчев. Природо-мамтематическата гимназия „Яне Сандански“.

Да споделят празникът заедно с учениците и учителите в престижното учебно заведение официални гости тук бяха и народният представител Богдан Боцев, кметът на община Гоце Делчев, Владимир Москов, н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим, представители на общинската управа, членове на училищното настоятелство и класните ръководители на абитуриентите. Вълнуващите ритуали по награждаване на заслужили ученици през тази учебна годинина с голям принос за издигане авторитета на учебното заведение, раздялата със знамето на училището и с учителите трогнаха до сълзи участниците в празникът.

Ученическото шествие на всички учебни заведения в града потвърди, то не загубва своето очарование, ароматът на цветя, радостта и глъчката. Пъстротата на шествието и радостните възгласи на абитуриентите преминаха през главната улица „Търговска“ и приключиха на площад „Македония“.Да поздравят своите приятели по повод най-светлият български празник, тук бяха и представители на няколко общини от северна Гърция. Апостолос Мунцаки, заместник кметът на община Кавала, Елефтериус Тамбуридис, кмет на община Като Неврокопипи, Теодорос Атанасиадис, кмет на община Просочани и неговите заместници Георгиос Фиртас, Елефтериос Калайдзидис и Елени Боукли.

Кметът на община Гоце Делчев, Владимир Москов, връчи различни грамоти, плакети и отличия на ученици, учители и ръководители на ученически клубове с особени заслуги през тази учебна година са постигнали забележителни успехи с класиране на призови места на национални и международни олимпиади, конкурси и състезаня допринесли за издигане авторитета на община Гоце Делчев.

Отличителен знак на дружество „България“ за огомната подкрепа към българските неделни училища „Иван Рилски“ в гръцките градове Кавала и Драма и за принос към развитието на   и популяризирането българския език, култира и традиции в Северна Гърция, бе връчен на кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов.

Коментари към новината

Още новини от Общество