ГЕРБ: Общински съветници са били привиквани и натискани да гласуват „за“ тегленето на 15 млн.лв кредит от община Благоевград

ГЕРБ: Общински съветници са били привиквани и натискани да гласуват  за  тегленето на  15 млн.лв кредит от община Благоевград

„Общински съветници са били привиквани и натискани да гласуват „за“ поемането на дълг от 15 млн.лева от община Благоевград. Припомняно им е било, че имат лични интереси, затова да внимават. Това стана ясно днес на брифинга на ГЕРБ в Благоевград.

„Ние сме  категорично  против поемането на нов кредит в размер на близо 15 милиона от Община Благоевград.И няма как да подкрепим искане, което ще задължи благоевградчани с милиони за следващите 15 години без да има спешна и важна необходимост. Кредитът е ненужен и ненавремен. Аргументите и доводите са неоснователни и подвеждащи. Това каза днес на специален брифинг по темата Атанас Камбитов, общински лидер на ГЕРБ-Благоевград и регионален кординатор.

Той заяви,че не е ясно точно защо и сега се търси този огромен кредит. „Гледах записа на заседанието на икономическата комисия където чух репликата -искаме спокойствие! Това аргумент ли е, вече беше взет заем ,бяха вдигнати данъци, в бюджета няма дефицит, той е балансиран, делегираните дейности са осигурени от държавата,  защо тогава се налага това бързо искане за нов заем, попита Камбитов.  

В личен разговор с кмета Методи Байкушев,  много подробно му изложих аргументите и мотивите да не подкрепим предложението, както и многото други възможности за финансиране.

За съжаление, се избра най-лекия път за администрацията и най-тежкия за благоевградчани, каза още Камбитов по казуса.

На брифинга присъстваха и Красимир Роячки и Кирил Илиев. И двамата заявиха,че няма никакво основание за искане на кредит сега.

С този кредит се достига максимума, който може община Благоевград да има като задължения. Ако се случи нещо и наистина се налага да се тегли кредит, тогава какво правим. Общината ще бъде лишена от правото и да реагира.  Освен това сега приключва един голям кредит , по който общината плащаше всеки месец по 180 хиляди лева вноска. Това означава,че се освобождава ресурс от близо 2 млн.лева на година, което прави 8 милиона повече пари в хазната за един мандат, какъв е тогава аргумента да се търсят още заеми, заяви Роячки.

Кирил Илиев пък се възмути от поведението на общинските съветници,включително и тези на ГЕРБ, които си мълчали на комисията и нямало никакъв дебат по същество.

Лидерът на ГЕРБ Камбитов предупреди ,че няма да остане без последствие поведението на съветниците от партията, ако поставят на първо място личните си интереси, пред тези на благоевградчани.

автор-Пирин Нюз

 

Коментари към новината

Още новини от Политика