Доброволци от Добринище направиха кът за отдих в Пирин

Доброволци от Добринище направиха кът за отдих в Пирин

Доброволци успяха да изградят прекрасен кът за отдих на жители и гости на град Добринище в местността Свети Никола в Пирин планина. Преди година ентусиастите от Сдружение „Развитие за Добринище“ почистиха района край водопада от храсти, клони и паднали дървета.

Този природен феномен беше изоставен от години, а мястото е уникално със своята красота. Сега вече всичко около водопада е чисто и спретнато, всеки може да се наслади на почивка сред природата. Построени са две беседки с маси и пейки, изградена бе екопътека между първия и втория водопад. При първия водопад се вдигна и мост.

От сдружението поставиха и икона на свети Никола, която да пази всички планинари, които излизат на преходи в Пирин планина. Местността Свети Никола се намира само на 3 километра от Добринище и вече привлича много хора не само от общините Банско и Разлог, но и от страната. „Най-важното е, че всеки, който стигне дотук, се чувства приятно и уютно“, твърдят хората от Сдружение „Развитие на Добринище“.

Над водопадите преди повече от 10 години бизнесменът Николай Галчев пък построи параклис „Свети Никола“, а малко над храма археолози откриха древно тракийско селище отпреди 3500 години. Преди време учените попаднали случайно на останки от крепостни стени в района.

Заслужава си да се посети този археологически обект. А по пътя си към него всеки ще има възможност да отдъхне и да се подкрепи в зоната за отдих до водопада.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество