Общинските съветници на Благоевград одобриха тегленето на заем от 14,5 млн.лева

Общинските съветници на Благоевград одобриха тегленето на заем от 14,5 млн.лева

 

Общинските съветници на Благоевград дадоха зелена светлина за изтеглянето на заем в размер на 14,5 млн.лева.

24 съветника гласуваха „ЗА“,6-ПРОТИВ и двама се въздържаха.    

Кметът на Благоевград Методи Байкушев обясни искането за теглене на заем като оздравителен процес, с който да се сложи край на дълговата спирала. С парите ще се финансират  проекти и просрочени задължения.

Дългът е в две части – за проектите, които сме получили целеви средства, но ги няма в сметките на Общината (ремонт на Камерна опера, ул. „Промишлена“ и свлачището за Картала); както и за съфинансиране по европейски проекти.

От 2019 сме в дългова спирала, при която дефицитът се върти и увеличава, но не се правят съкращения на разходите или увеличение на приходите, а дупката се разширява,аргументира се кметът през Общинския съвет.

Не отговаря на истината, че от 2011 до 2019 не са теглени кредити, те са 16 млн. лв. В края на 2019 остатъчни дълг е 9 млн. лв. Общината е оставена с тези задължения към РИОСВ за неплатени отчисления. Общината е с три заведени дела – от една фирма и две дружества, и трябва да бъдат платени 3 млн. лв. Мандатите започват с 0 лв. дълг, а завършват с 9 млн. дълг, каза още Байкушев.

Един час продължи обсъждането за и против кредита. Разменени бяха остри реплики.

Но както се очакваше болшинството гласува за и предложението за заем бе прието.

В дискусията обаче стана ясно,че от догодина благоевградчани ще бъдат изненадани с ново сериозно повишение на такса смет, което вероятно ще бъде двойно.

Коментари към новината

Още новини от Общество