Нов ловен дом над Бачиново строят авджиите от Благоевград и Симитли

Нов ловен дом над Бачиново строят авджиите от Благоевград и Симитли

Нов ловен дом над Бачиново строят авджиите от Благоевград и Симитли. Сградата ще е върху площ от 65 кв. м с възможност за разширение с още толкова. Сградата ще е на 3 етажа, с голяма открита тераса и басейн пред нея. Ще има оръжейна, ловен магазин и склад с помещение за пазач на приземния етаж. На първия етаж е предвиден ресторант с кухня и терасата, а най- отгоре е хотелската част с 5 стаи. Първа копка направи вчера председателят на ЛРД „Сокол 1911“ Иван Василев, а водосвета отслужи отец Анвдон Шавулев. Присъстваха кметът на Благоевград Методи Байкушев, председателят на ОбС Р. Тасков, полк . Кирил Спаневриков, командир на Трето бригадно командване, шефът на охранителна полиция Д. Ичев, директорът на Изпълнителна агенция по горите инж. С. Попов, директори на държавни горски стопанства и др.

В кратко изложение Ив. Василев разказа за опитите през последните години на сдружението да си върне стопанисването на Ловния дом: „Правим тази копка заради обстоятелството, че ни бе отнето правото на ползване на Ловния дом над Младежкия дом в Благоевград. Сградата неслучайно е известна като Ловен дом, защото някога е строена с доброволния труд на благоевградските ловци“, заяви председателят на ЛРД „Сокол 1911“ и обясни: „Бяхме предприели процедура да влезем във владение, но когато адвокат ти каже, че няма да ти вземе пари, нещата явно не се получават. Кметът Паскалев няколко пъти ни вика да ни даде ключовете, но така и не ги получихме по негово време. След него кметът Камбитов издаде акт за общинска собственост, въпреки че имаме акт за държавна собственост от 1964 г., в който е посочено, че сградата е на Ловно дружество – Благоевград. През 1973 г. сградата била предоставена на музея и до 1986 г. са плащали наем. През 1987 г. с решение на бюрото на Окръжния съвет Ловният дом е даден за обсерватория. Ели Масева като кмет през 1991 г. искаше да я конфискува по Закона за политическите партии , но свекър й д-р Масев, като разбрал, силно се противопоставил, защото като доброволец участвал в изграждането му. Ловният дом сега не ни трябва, сградата е идеална за образователни дейности, но искаме общината да ни обезщети с помещение от 100-150 кв. метра, за да не се блъскаме в сегашните 40-60 кв.м,“ възползва се от присъствието на общинската управа Ив. Василев.

За терена на стрелбището, където ще се строи новият ловен дом с хотел, той разкри, че се наложило сдружението да плати 486 000 лв., защото пропуснали възможността до 1998 г. да го деактуват и да им излезе безплатно. Бутилката шампанско в багера преди първата копка „разбиха”председателят на сдружението Ив. Василев и М. Байкушев. Срокът за завършване на сградата до карабина е 30 ноември 2024 г., цената на този строеж трябва да е до 350 хил. лв., които ще бъдат платени от сдружението, заяви Ив. Василев./в.Струма/

Коментари към новината

Още новини от Общество