Обвиняеми за тежка верижна катастрофа със загинали и причинени телесни повреди край Сандански са предадени на съд

Обвиняеми за тежка верижна катастрофа със загинали и причинени телесни повреди край Сандански са предадени на съд

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за пътнотранспортно произшествие на автомагистрала „Струма“ с двама загинали и причинени средни телесни повреди на други пострадали, съобщиха от прокуратурата. 

Тежката катастрофа е от сутринта на 5 февруари 2019 година. Пътната обстановка била силно усложнена, поради гъста мъгла и драстично намалената видимост. Участници в инцидента са били 29 моторни превозни средства, сред които товарни композиции, автобуси, лекотоварни и леки автомобили. Десет екипа на филиалите за спешна помощ от Петрич, Сандански и Благоевград се отзоваха тогава на мястото на тежката катастрофа. 

В резултат на инцидента са били причинени физически травми на повече от 14 лица, в това число пътници и водачи, което наложило хоспитализацията им. Вследствие на претърпените тежки увреждания и настъпилите от тях усложнения, двама от пострадалите са починали. Един мъж загинал, сигнализирайки на попътно движещите се след него автомобили за настъпилото произшествие, при което бил ударен от товарна композиция. Според показанията на участници в катастрофата, които успели да го забележат преди това, предупредителните му действия довели до намаляване на скоростта на движение и предотвратяване на по-големи последици от автокатастрофата. За смъртта му е било проведено отделно наказателно производство.

На участвалите в пътното произшествие моторни превозни средства са били причинени множество щети, като част от автомобилите са били повредени и негодни за употреба.

В хода на досъдебното производство, водено от Национална следствена служба, са били извършени множество експертизи, изследвания, огледи, разпити и проучване за причините и условията, довели до изключително тежкото пътно произшествие.

Причината за тежката катастрофа с множество участници е несъобразената скорост на водачите на превозните средства с пътните условия – намалената видимост, която изисквала движение със скорост далеч по-ниска от разрешената в района на пътния участък - не повече от 30 км/ч.

Управлението с несъобразена скорост е довело до невъзможност за водачите да спрат автомобилите си своевременно, поради което е последвала верига от сблъсъци на попътно движещи се моторни превозни средства, довели до тежките последици. Освен това множеството от травмите и материалните щети пострадалите лица са си ги самопричинили със собственото им виновно поведение, посочват от прокуратурата. 

В хода на разследването, след обстойно и задълбочено изследване на фактите по случая и експертната им оценка, е установено, че смъртта на двамата загинали, настъпила вследствие на претърпените травми при катастрофата, и причинените тежки травми на други участници в движението, е резултат от проявеното виновно поведение на трима водачи – Г.З., И.Г. и С.С. Същите са били привлечени в качеството на обвиняеми от Окръжна прокуратура – Благоевград. Предстои делото да продължи в съда, посочват от прокуратурата. 

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред