Борисов предлага експертен кабинет, но с условия

Борисов предлага експертен кабинет, но с условия

ГЕРБ сформира преговорен екип, в който влизат Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, които да води преговори с останалите парламентарно представени политически сили относно възможността за съставяне на правителство. Какво правителство – експертно, но задължително с премиер от ГЕРБ, както и министри на ключови постове – МВР, Външно и т.н., които също да са от партията. 

Това съобщи на брифинг партийната си централа 4 дни след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Единственият шанс да има правителство, е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет, доминиран по важните министерства от ГЕРБ - премиер, външен министър, отбрана - това дават резултатите от изборите и ако може с отговорните политици да се намери диалог и да намерим експерти в първия мандат - единственият възможен, да се състави правителство.

Не се ли състави правителство с партията, победила с 10%-11%, с другите мандати няма как да стане. Другият изход е септември  или октомври да ходим на избори",Борисов. И подчерта – сега е времето за държавници, не за самохвалци, егоцентрици, както и за противоборство между институциите. 

ГЕРБ обаче няма да влиза в коалиция с ДПС, изненадващо съобщи Борисов. „Едно експертно правителство не може да работи в коалиционен формат“, отговори на въпрос на „Труд news” той. 

Не уточни обаче дали би предложил все пак места в изпълнителната власт на Движението за права и свободи. „Ако ме питаш той (Пеевски) не само го намекна, той си го каза (че иска участие във властта – бел.ред.). И има пълното право като втора политическа сила“, каза лидерът на ГЕРБ. 

в.ТРУД news

Коментари към новината

Още новини от Политика