Зелените с десета поредна жалба срещу довършването на магистрала "Струма"

Зелените с десета поредна жалба срещу довършването на магистрала Струма

На 13 юни 2024 г. частната неправителствена организация  "Сдружение за дива природа Балкани" ,е обжалвала решението от 11 юни,с което Министерство на околната среда и водите разрешиха довършването на "АМ" Струма през Кресненското дефиле.

Това е 10 жалба, чрез която еколозите се опитват да провалят проекта. Тя е подадена от кръга на Тома Белев, като този път е подписана от Петко Цветков - бивш съпредседател на „Зелено движение“, който е част от швейцарско-българската частна фондация Биоразнообразие", съобщава "Еко Новини".

Предишните 9 жалби бяха подадени от Андрей Ковачев, също бивш съпредседател на „Зелено движение“ и главен съветник на Борислав Сандов и Тома Белев, когато бяха министър и заместник министър на екологията.

Вследствие на забавеното изграждане на АМ "Струма" през Кресненското дефиле, която трябваше да е готова през 2004г., по този път, който е само 16 км, са загинали 74 човека, а ранените са 408.

Последният случай е от октомври миналата година, когато майка и дъщеря загиват на входа на Дефилето, от страната на Симитли. Няколко месеца преди това - юни миналата година, колата на 60-годишната Таня Николова е смазана от ТИР. Тя е уважавана учителка  от 1 до 4 клас и е отивала да връчи свидетелствата  на децата.

Само за три годишен период от 2019 до 2022г., когато заради многобройните жертви  сложиха колчетата, загиналите по статистика на КАТ в Кресненското дефиле са 12 човека при 169 катастрофи.

Повечето от катастрофите са челни с   ужасяващи последици. Само в един ден  на 11 юли 2014 година при жестока катастрофа умират 4 човека ,връщащи се от почивка. И те са премазани от ТИР.

Тъжната статистика продължава година след година. При друг скорошен случай - юни 2022, когато при брутален удар с камион, мъж и жена губят живота си.

Въпреки тази черна статистика и тези 74 жертви, Тома Белев, Андрей Ковачев, Борислав Сандов, Петко Ковачев, Петко Цветков и Даниел Панов пак продължават до подават жалба след жалба срещу довършването на АМ "Струма". Тази шесторка са хората, които саботират този важен проект, и заради които по пътя умират хора.

Върховният административен съд би трябвало да отхвърли жалбата на зелените, тъй като подалите я нямат статут на заинтересовани страни, каквото е изискването на закона и решението на Конституционният съд. Те нито живеят в този регион, нито са пряко засегнати от решението на Министерство на околната среда и водите.

Коментари към новината

Още новини от Общество